Sararan Derz Nasıl Temizlenir?
Derz adı verilen malzeme, fayans aralarının beyaz görünmesi ve aynı zamanda fayansların bulundukları yerde sabit olarak kalması için kullanılan bir dolgu maddesi olarak ifade edilebilir. Farklı renklerde olabilen derz dolgular, zamanla kirlenebilir ve rengi koyu bir hale gelebilir. Bu durumun ortaya çıkması halinde, derz dolgusunun eski haline getirilmesi için kullanılabilecek bazı temizlik yöntemleri bulunmaktadır.
Derz Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
- Derz adı verilen malzemenin temizlenmesi için derz temizleyici olarak satışa sunulan ürünlerden yararlanılabilmektedir. Bu malzeme derzlerin üzerine sert kıllı bir fırça ya da sert bir süngerle uygulanmalıdır.
- Derz temizleyicinin ayrıca alınmasına olanak olmayan durumlarda, çamaşır suyu kullanımı da olumlu sonuç verecektir. Bunun için spreyli bir şişenin içine bir miktar çamaşır suyu, bir miktar da kaynar su eklenmelidir. Bu iki malzeme iyice karıştırıldıktan sonra derzler üzerine düzenli ve dikkatli bir biçimde püskürtülmelidir. Daha sonra derzler sert bir diş fırçası ile ovalanarak temizlenmelidir. Çamaşır suyu kokusuna çok fazla maruz kalmak, sağlık açısından risklidir, bu nedenle temizlik sonrasında temizlik yapılan alanın havalandırılması gerektiği de unutulmamalıdır.
- Kimyasal yöntemler dışında, derz temizliğinde kullanılabilecek bir yöntem de karbonattır. Su ve karbonat karıştırılarak macun kıvamına getirilir ve derzlerin üzerine sürülür. Daha sonra bir fırça yardımıyla derzlerin üzeri ovalanır, daha sonra nemli bir bezle silme işlemi uygulanır.
- Derz aralarındaki kirlerin ve sararmaların ortadan kaldırılabilmesi için temizlikte sıklıkla tercih edilen sirke de kullanılabilir. Bir bardak sirke ve bir bardak sıcak su karıştırılır, bu karışım sünger veya fırça yardımıyla derzlere uygulanır. Daha sonra durulama işlemi gerçekleştirilir.
- Piyasada uygun fiyatlarla satışa sunulan derz kalemi de derzlerin yeniden beyazlatılması için kullanılabilmektedir. Derz kalemi kullanılarak sararan derzler boyanarak yeniden beyaz olması sağlanabilir. Bunun yanında kararmış olan derzler, yine derz kalemi ile ilk günkü görüntüsüne kavuşacaktır.
Derz Temizlerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Mutfakta birçok temizlik esnasında kullanılan krem ve parçacıklı temizleyiciler, kireç ve yağ çözücü ürünler, derz yapısına zarar verebilir. Aynı zamanda bu ürünlere cilt teması sonucunda, ellerde ve kollarda büyüklü küçüklü yaralar açılabilir.
Bu tür temizlik işlerinde mutlaka cildin korunması için eldiven; kimyasalların solunmaması için ise maske kullanılmalıdır. Derz malzemesi, oldukça uzun ömürlüdür ancak yukarıda bahsedilen yöntemlerden bir tanesi tercih edilmelidir. Aksi halde derzler kopabilir, kimyasallar nedeniyle eriyebilir ve bu da fayansların yerinden çıkmasına, düşüp kırılmasına yol açabilir. Derz araları da belli aralıklarla uygun bir yöntem tercih edilerek temizlenmelidir, aksi halde temizleme işlemi hem uzun süreli hem de oldukça yorucu olacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.