Bilgi Yeriniz

Reçelin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

26.06.2018
3.693
Reçelin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Reçellerin saklanma koşulları olarak rahat olması, oda sıcaklığında kolaylıkla saklamaya fırsat verebiliyor iken, bozulabilmesi de kolay bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Reçelin bozulmasının sebebi sadece saklanma koşullarından kaynaklanmamaktadır. Farklı durumlar neticesinde de böyle bir durumun gerçekleşmesi mümkündür.

Reçelin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

1-)Görüntüsüne Dikkat Edin

Eğer reçelin görüntüsünde daha önce olmayan bir renk değişimi fark ettiyseniz, kesinlikle tüketmemeniz gerektiğiniz söyleyebiliriz. Reçellerde çok fazla sıcak ortamda kalmasından dolayı görüntüsünde değişiklikler meydana gelebilmektedir. Bozulma sırasında en sık meydana gelen durum ise reçelin kararmasıdır.

2-)Kıvamına Bakın

Reçelin kıvamı akışkandır. Kaşık ile kıvamını kontrol ettiğinizde, akışkanlığı gitmiş ise, bozulmaya başladığını düşünebilirsiniz. Eğer yeni yapmış olduğunuz bir reçel, ya da son kullanma tarihini geçmemiş olan bir reçel ise, sıcak su içerisinde yarım saat beklettiğinizde eski haline dönüşebilmektedir. Fakat belirtmek bozulmamışsa.

3-)Tadına Bakın

Eğer iki yolu da denediniz ve tam olarak bozulup bozulmadığını anlayamadıysanız, parmağınızın ucuyla bir miktar alıp tadına bakmanızı öneririz. Eğer tadında aşırı bir şeker tadı alıyorsanız reçelinizin şekerlenmeye başladığını düşünebilirsiniz. Bir sonraki evre ise bozulması olacağından, mümkün olduğunca tüketmemenizi öneririz.

Reçel Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

  • Reçeli muhafaza ederken yapılan en büyük hata, buzdolabına konmasıdır. Buzdolabı reçelin daha kısa bir süre içinde şekerlenmesine neden olacağı için kesinlikle buzdolabında saklamamalısınız.
  • Reçeli muhafaza ederken kuru ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Fakat söylediğimiz gibi, soğuk değil serin. Bu konuda mutfak dolabınız oldukça ideal olabilmektedir.
  • Reçelinizi muhafaza ederken bir diğer önemli detay ise saklandığı kaptır. Mümkün olduğunca reçellerinizi cam kavanoz içinde saklamanız sağlıklı olacaktır. Sürekli olarak hava ile temas etmesinden kaçınmalısınız.
  • Reçeli güneş ışığına maruz bırakmamalısınız. Bu durum yine reçelin bozulmasına sebep olacaktır. Görüntüsünde değişikliklere neden olacağı gibi, sadece tadında da değişikliklere sebep olabilmektedir. Böyle bir durumda tüketimden kaçınmalısınız.

Reçel Yapımında Püf Noktalar

  • Reçeli yaparken su oranını ayarlamanız oldukça önemlidir. Fazla su kullanmanız, buzdolabına koymasanız bile reçelin kısa bir süre içinde şekerlenmesine sebep olacaktır. Eğer bu aşamada suyunu fazla kaçırmışsanız yine telaşlanacak bir durum yoktur. Kavanozun içine koymuş ve soğutmuş olduğunuz reçelinizi kaynatmış olduğunuz suyun içerisinde bir süre bekletebilirsiniz. Bu şekilde bozulmasına da engel olmuş olursunuz. Reçeliniz olması gereken kıvama ulaşacaktır.
  • Reçel, genelde tencere içinde soğutulup kavanozlara öyle konulmaktadır. Aslında bu da yanlıştır. Tencerenin altını kapattıktan sonra direkt olarak kavanozlara koymanız daha doğru olacaktır. Kavanozların ağzını açık bırakabilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.