Pişmiş Yemek Buzlukta Nasıl Saklanır?
Her öğünden sonra pişirilen yemekler artabilir, bu durum ailede birden fazla birey olması ya da hazırlanan yemeğin tam miktar olarak ayarlanamaması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Artan yemek hemen dökülmemelidir. Buna ek olarak iki gün art arda tüketilmesi amaçlanarak da yemek fazlaca pişirilebilir. Fazla olan ya da artan yemek, daha sonra tüketilmek üzere buzdolabına konabilir ya da buzluğa atılarak daha sonra tüketilebilir.
Derin dondurucuların yaygın olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte, meyve ve sebzelerin muhafaza edilmesine ek olarak, artık pişmiş durumdaki yemekler de derin dondurucularda saklanabilmekte ve tüketileceği zaman buzunun çözülmesi yeterli olmaktadır.
Pişen Yemekler Nasıl Saklanmalıdır?
- Pişmiş bir yemeğin derin dondurucuda muhafaza edilebilmesi için uygun koşullar ayarlanmalı, sağlanmalıdır.
- Burada en önemli nokta, donmuş durumdaki yemeğin, yalnızca tüketilecek kadar olan kısmının çözdürülmesidir. Bunun sağlanabilmesi ise bir tencere dolusu yemekte elbette ki bir hayli zor olacaktır. bu nedenle yemekler porsiyonlara bölünerek saklanmalıdır.
- Tek kullanımlık küçük porsiyonlar halinde muhafaza edilmek üzere derin dondurucuya konan yemekler, hem dondurucu içinde çok fazla yer kaplamayacak hem de dondurucuda yer alan diğer malzemelerin taze kalmasına yardımcı olacaktır.
- Pişmiş durumdaki yemek bir defa buzu çözdürüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır. Bu hem besin değerlerinin yok olmasına hem de yemeğin bakteri üretmesine neden olacaktır.
- Dondurucudan çıkarılan pişmiş yemek, mutlaka önce oda sıcaklığında bir süre bekletilmelidir. Buzlu halde tencereye konup ocağa konulan yemeğin tadında değişiklik olabilir.
Pratik Dondurma Yöntemleri Nelerdir?
Pişirilen bütün gıdalar, uygun şekillerde saklanırsa derin dondurucuya atılabilir. Tatlılar, çorbalar ya da sebze yemeklerine ek olarak sulu et yemekleri ya da tavuk, köfte gibi ürünler de derin dondurucuya atılabilir. Bu tür gıdalar en uygun olarak buzdolabı poşetinde muhafaza edilebilir. Aynı şekilde kapaklı ve hava almayan bir saklama kabında da pişmiş yemekler dondurucuya konabilir.
Buzluğa ya da derin dondurucuya köfte ya da tavuk gibi yemekler veya hamur işi ürünler alüminyum folyoya sarılmak suretiyle konabilir. Bu şekilde yemekler, 1 aya kadar taze olarak tüketilebilir.
Dondurucuda yemeklerin saklanması için imal edilmiş olan plastik ve cam türünde saklama kapları da piyasada satışa sunulmaktadır. Eğer pişmiş yemeklerin çok fazla saklanması ya da sık sık yemek artması durumu söz konusu ise bu kaplardan birkaç tane edilmek yararlı olacaktır. Yemek soğuduktan hemen sonra bu saklama kabına konur ve kapağı iyice bastırılarak kapatılır. Daha sonra tüketim zamanında bir süre oda sıcaklığında bekletildikten sonra buzdolabından alınıp ısıtılan yemek gibi ısıtılıp tüketime hazır hale getirilir.
Henüz yorum yapılmamış.