Peynirin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Süt ürünleri diğer gıdalara nispeten bozulmaya çok daha meyillidir. Bu yüzden uygun koşul ve sürelerle muhafaza edilmeleri gerekir. Satın alınan süt, yoğurt ya da peynirin son tüketim tarihi mutlaka kontrol edilmeli ve bu ürünler mutlaka bu tarihten önce tüketilmelidir. Süt ve yoğurt, sağlıklı bir şekilde evde de yapılabilmektedir ancak kent yaşamında peynir yapımı oldukça zordur genel olarak insanlar peyniri marketlerden ya da şarküterilerden satın almaktadır. Bu da peynirin bozulma olasılığının çok daha yüksek olmasına yol açmaktadır.
Peynir oldukça kısa bir sürede bozulan bir gıda ürünüdür. Birçok peynir türü bulunur ve her biri türüne göre bozulma özellikleri gösterdiği için bozulduğu için mutlaka bu detaya dikkat edilmesi gerekir. Bozulan peynir, belli yönlerden belirti verir. Ancak peynirin birkaç gün içinde bozulmaması ve sağlık açısından zararlı bir hale gelmemesi için mutlaka buzdolabında hava almadan muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Peynirin Bozulmasının Belirtileri Nelerdir?
- Peynirin bozulduğu ilk olarak renginden ortaya çıkar. İlk satın alındığında beyaz ya da krem rengine yakın olan peynir türleri, sıcakta kaldığında, ağzı açık kaldığında ya da suyla temas etmesi halinde renk değişimine uğrar. Genellikle bozulmaya başlayan peynirde, sarı renge doğru bir ilerleyiş söz konusu olmaktadır.
- Bazı peynir türlerinde sıcaklık ve suyla temas gibi nedenlerle küflenme sorunu da ortaya çıkabilmektedir. Küflenme sorunu en fazla kaşar peynirinde ortaya çıkan bir sorundur. Kaşar peynirinin hava ile teması mutlaka kesilmelidir.
- Peynirin kokusu da bozulma belirtisi gösterebilmektedir. Peynirde ekşimsi bir koku oluşması, bozulduğu anlamına gelmelidir ve bu aşamadan sonra peynir kesinlikle tüketilmemelidir.
- Peynirin tadı da bozulup bozulmadığının bir göstergesidir. Peynirden küçük bir parça alınarak tadına bakılabilir. Tadında bir değişme söz konusu ise peynir artık tüketilmemelidir.
Peynir Bozulmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tadında bozukluk oluşan peynir hiçbir şekilde tüketilmemelidir. Bu durum genel olarak süt ürünlerinin tamamı için geçerlidir. Tadına bakmak için alınan lokma mümkünse yutulmamalıdır.
Bazı peynirler, delikli olabilmektedir. Ancak deliklerde çoğalma söz konusu ise yani ilk satın alındığından daha fazla delik varsa, bu da bir bozulma belirtisidir. Bununla birlikte doku olarak yumuşak ve sünger gibi bir yapıya sahip olan peynir hiçbir şekilde tüketilmemelidir.
Üzerinde küf oluşmasının yanı sıra, sarımsı renge sahipken tamamen beyazlaşan, rengi siyaha çalan ve sümüksü bir yapıya bürünen peynir bozulmuştur ve tüketilmemelidir. Çok çabuk bozulduğu için muhafazasına çok dikkat edilmelidir. Bozulmuş peynir sağlık için ciddi bir risktir ve gıda zehirlenmesine de yol açabilir.
Henüz yorum yapılmamış.