Bilgi Yeriniz

Muz Nasıl Saklanır?

07.06.2018
3.226
Muz Nasıl Saklanır?

Oldukça sağlıklı bir meyve olan muz, besin değeri bakımından da bir hayli zengindir. Sıcak iklimlerde yetişen ve lifli besinler arasında yer alan muz, düzenli tüketildiğinde vücut için ciddi yararlar sağlamaktadır.

Muz her ne kadar sağlıklı ve düzenli tüketilmesi gereken bir besin olsa da bu her zaman sağlanamayabilir. Çünkü muz yapısı gereği çok çabuk bozulmaya meyilli bir meyvedir. Doğrudan, tatlılarda ya da meyve salatalarında rahatlıkla kullanılabilen ve birçok insan tarafından da fazlasıyla sevilen muz, besin değerleri korunmadığı ya da korunamadığı zaman sağlık açısından pek bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle muzun sağlıklı olarak tüketilmesi için uygun muhafaza etme koşullarına riayet edilmesi çok önemlidir.

Muzu Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Manavdan ya da pazardan satın alınmış olan ve henüz tam anlamıyla olgunlaşmayan, yeşil renge sahip olan muzlar çok daha uzun bir süre muhafaza edilebilmektedir. Yeşil muzların kısa sürede olgunlaşabilmesi için, oda sıcaklığında bekletilmesi en doğrusudur. Aynı şekilde, başka meyvelerle temas eden muz da çok kısa bir süre içinde olgunlaşacaktır.

Muz, oda sıcaklığında bekletilirken, kesinlikle doğrudan güneş ışığı almamalıdır. Satın alma aşamasında zaten olgun olan muzlar ise dört güne kadar oda sıcaklığında bozulmadan kalabilir ancak sıcaklık fazla ise buzdolabına konması tavsiye edilmektedir.

Muzu Muhafaza Etme Yöntemleri Nelerdir?

  • Kısa bir süre içinde, birkaç günlüğüne saklamak için muzlar buzdolabında muhafaza edilebilir. Ancak muzlar buzdolabına konmadan önce mutlaka naylon poşetten çıkarılmalı ve dolaba konmadan önce sap kısımları hava almaması için streç film ile iyice sarılmalıdır. Bu, muzların ömrünü uzatacaktır. Bunun yanı sıra muzların kese kâğıdına konması ya da kâğıt havlu ile sarılarak konması da tüketim süresi boyunca muzların diri kalmasına yardımcı olacaktır.
  • Muzun taze olarak bir hayli uzun süre boyunca saklanabilmesi için derin dondurucu da kullanılabilir. Bunun için ilk önce kabukları soyulan muzlar, daha sonra arzu edilen şekil ve ebatlarda dilimlenir, daha sonra porsiyonlar halinde buzdolabı poşetlerine konur, poşetlerin iyice havası alınır. Bu işlem sırasında muzların ezilmemesine dikkat edilmelidir.
  • Muzun yıl boyunca saklanması da kurutma yöntemi ile mümkündür. Kurutulan muzlar kuru incir ve kuru diğer meyveler gibi atıştırmalık olarak kullanılabilmektedir. Bu işlem güneş ışığı ya da fırın kullanılarak yapılabilir. İlk olarak muzlar soyulur ve ince ince dilimlenir, fırın tepsisine dizilen dilimler fırında pişirilir. Bu süreç boyunca da muzlar sık sık arka ön değiştirilmeli ve eşit olarak pişme sağlanmalıdır. Güneşte kurutma yönteminde ise ince şekilde ayrılan dilimler temiz bir bez üzerine yahut bir ızgara demiri üzerine dizilir. Güneş gören temiz bir alana bu şekilde bırakılan muzlar, ortalama 10-15 gün içinde tam anlamıyla kuruyacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.