Midede Gaz ve Geğirme
Mide gazı ve geğirme sorunu, genel olarak hastaların ifade ederken zorlandığı bir durumdur. Çünkü tam olarak tarif edilemeyen bir durumdur ve bu da hastanın stres yaşamasına, uygun tedavi konusunda tereddütler yaşamasına yol açmaktadır.
Mide gazının oluşması, mide iç basıncının kontrolünün sağlanamaması nedeniyle meydana gelen bir durumdur. Bu kontrolün sağlanamaması sonucunda, geğirme durumu ortaya çıkar. Geğirme gerçekleştiğinde, mide de bir nebze olsun rahatlar. Aynı şekilde mide iç basıncının düşürülmesi için mide gevşemesi de oldukça işe yaramakta ve midedeki gaz sorununun önüne geçmektedir.
Midede Gaz ve Geğirme Neden Olur?
- Yemek yeme esnasında herkes bir miktar hava yutar. Ancak bu durum, çok hızlı yemek yiyen kişilerde çok daha sık ortaya çıkmaktadır. Yutulan hava, midenin üst kısmında toplanır ve bu bölgedeki basınç algılayıcılarında uyarılma söz konusu olduğunda mide basıncında artış ortaya çıkar. Geğirme ise, havanın çıkmasıyla basıncın düşmesini sağladığı için mideyi rahatlatır.
- Midenin çok fazla gerilmesi ki bu gerilmenin nedenleri arasında şişkinlik, ülser, dispepsi(hazımsızlık), gastrit, çok fazla besin tüketimi vs. bulunmaktadır, sonucunda midede rahatsızlık hissi ortaya çıkar. Ancak geğirme, her zaman rahatsızlık hissinin ortadan kaldırılması için yeterli değildir. Kişinin çok fazla geğirmesi de çok iyi değildir, bu durum sonucunda reflü rahatsızlığı ortaya çıkabilmektedir.
- Midede basınca yol açan uyarıcılarda yanılma meydana gelebilmektedir. Midenin düzenli ve olması gerektiği gibi çalışamaması sonucunda mide gazı oluşumu yine söz konusu olabilir, bu durumda geğirme de rahatlamayı sağlayamaz ve kişi midesinde ciddi bir rahatsızlık yaşar.
Midede Gaz ve Geğirme Tedavisi
Midede gaz problemi yaşana birçok hasta, geğirme yoluyla rahatlama sağlayacağını düşünür. Ancak bu durum her zaman mümkün değildir. Midede gaz oluşmasına neden olan nedenlerin belirlenmesi, tedavi sürecinin kilit noktasıdır. Bu duruma mide hastalıklarının birçoğu yol açabilmektedir. Mide sorunlarına yönelik tedavilerin uygulamaya konması, gaz birikmesi sorununda da işe yarayacaktır.
Bazı kişilerde ortaya çıkan mide gazı ise tamamen psikolojiktir. Bu nedenle tedavide de mide ilaçları değil, psikolojik rahatlama sağlayan antidepresan türü ilaçların kullanılması gerekebilir. Bu durumda kararı doktor verecektir. Bazı hastalarda çok küçük dozlarda ilaç kullanımı söz konusu iken, bazı hastalar ciddi dozlarda ilaç kullanmak durumunda kalabilirler.
Psikolojik olarak tedavi gören kişilerde, antidepresan türü ilaçlara karşı bir inançsızlık da ortaya çıkabilmektedir. Ancak tedaviye devam edilmesi gerekir. Bu ilaçlar, midede bulunan sinirler ve midenin düzenli çalışması için gerekli olmaktadır.
Sorun fiziksel ise doktor tarafından endoskopi istenebilir. Bu işlem sonrasında ise gereken tedavi uygulamaya konur.
Henüz yorum yapılmamış.