Bilgi Yeriniz

Mide Üstünde Ağrı ve Acıma

31.07.2018
4.116
Mide Üstünde Ağrı ve Acıma

Sindirim sisteminin en önemli yapılarından biri olan mide, oldukça hassas bir organdır. Mide, sindirmeye programlı bir organdır. Mide rahatsızlığı yaşamayan kişilerde bile birden fazla yemek yendiğinde, aşırı yağlı ya da tuzlu, rahatsız edebilecek besinler tüketildiğinde ya da çok aç kalındığında midemizin çalışma sesleri dışarıdan dahi duyulur ve bu bize de dışardaki insanlara da rahatsızlık verebilir. Reflü, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarına sahip kişiler için ise durum çok daha zordur.

Mide Üstünde Ağrı ve Acıma Nedenleri Nelerdir?

1-)Ülser

Ülser, mide zarında enfeksiyon oluşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ülser ağrısı hafif ve kısa süreli olabilirken, bazen de saatlerce sürebilir ve şiddetli bir ağrı yaratabilir. Ülserin midede yarattığı acı ve ağrının yanı sıra iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma, midede şişkinlik, halsizlik gibi belirtiler de gösterir. Ülser, ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Mide kanamalarına dahi yol açabilir. Bu sebeple uzman bir doktora başvurmakta fayda vardır.

2-)Reflü

Reflü, toplumda en çok rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Yiyeceklerin sindirimine yardımcı olan mide asidinin yemek borusuna gelmesi şeklinde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Midede ve boğazda yanma ve ağrı görülür. Reflünün en çok görülen birkaç belirtisi işe şu şekildedir:

  • Ağız kokusu,
  • Ağza gelen ekşimsi tat,
  • Midede ekşime(genellikle yemek sonrası yaşanır),
  • Karında şişkinlik,
  • Yutkunurken zorlanma,
  • Mide ağrısı.

3-)Gıda Zehirlenmesi

Son tüketim tarihi geçmiş ya da yeterince hijyenik bir ortamda hazırlanmamış olan gıdaların tüketilmesi sonucu, gıda zehirlenmesi yaşanabilir. Gıda zehirlenmesi beraberinde mide ağrısı, bulantı, yüksek ateş, halsizlik ve baş ağrısı gibi semptomları da getirebilir.

4-)Safra Kesesi Taşı

Safra kesesinde sertleşen yapılardır. Kadınlarda daha sık görülür. En temel belirtilerinden biri karnın sağ üst kısmında ağrı hissedilmesidir. Bazen dakikalarca sürerken, bazen de saatleri alabilir ve çok şiddetlenebilir. Sırt ve karın bölgesinin genelinde hissedilebilir. Safra kesesinde taş oluşumu yağların sindirimini oldukça zorlaştırır. Bu sebeple yağlı besinlerin tüketimi sonrasında safra kesesinde taş belirtileri daha çok görülür.

5-)Akciğer Enfeksiyonu

Akciğerde enfeksiyon oluşumu, mide üstünde ağrı ve acı hissi yaratır.

6-)Travmalar

Mideye direkt olarak alınan sert darbeler, o bölgedeki sinirleri ya da kasları zedeleyebilir. Bu hasar sebebiyle de mide üstünde ağrı ve acı hissedilebilir.

7-)Diğer Etkenler

Bunlardan biri psikolojik etkenler olabilir. Stres, kaygı ve endişe sonucu midede ağrı ve kramp görülebilir. Diğer bir sebep de apandisit olabilir. Apandisit, karnın sağ alt bölgesinde bulunur ve o bölgenin iltihaplanması, midede şişmeye, basınca sebep olabilir. Akabinde midede ağrı ve acı yaratabilir.

Mide Üstünde Ağrı ve Acıma Tedavisi

Mide üstünde ağrı ve acıma birçok ciddi rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda öncelikle ağrının hangi bölgede ve ne oranda olduğu tespit edilmeli, kısa sürede geçmediği takdirde uzman bir doktora başvurulmalıdır.

  • Eğer gastrit kaynaklı bir mide ağrısı yaşanıyorsa, genellikle çiğnemeli tabletler bu ağrıya bir son verebilir. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.
  • Reflüden ötürü bir ağrı yaşanıyorsa, sağlıklı ve dengeli beslenmeye çok dikkat edilmesi gerekir ve sıkı bir diyete başlanması gerekebilir.
  • Ülser kaynaklı bir ağrı yaşanıyorsa, doktor kontrolünde çeşitli mide haplarıyla bu durumun önüne geçilebilir. Kimi zaman ilaç tedavisi yeterli olmayıp, cerrahi müdahale gerekebilir. Bu sebeple bu süreci doktorunuzla birlikte takip etmelisiniz.
  • Safra taşı kaynaklı mide ağrıları için ise safra taşına uygun birkaç tedavi yöntemi bulunur. Doğru besinler tüketmek ya da gerekirse basit bir cerrahi operasyonla safra taşından kurtulmak, yine doktorunuzun vereceği bir karar olmalıdır.

NOT: Eğer bir süredir mide üstünde ağrı ve acıma şikayetiniz devam ediyorsa, hiç vakit kaybetmeden uzman hekime başvurulması tavsiye edilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.