Bilgi Yeriniz

Mayalanan Yoğurt Sulu Olursa Ne Yapılmalı?

25.04.2018
7.935
Mayalanan Yoğurt Sulu Olursa Ne Yapılmalı?

Yoğurt, oldukça faydalı ve besin değeri yüksek olan bir gıdadır. İnsan sağlığına faydaları oldukça fazla olan ev yapımı yoğurt, bazı durumlarda sulu bir kıvama sahip olabilmektedir. Bunun için yani yapılan yoğurdu daha kıvamlı bir hale getirmek için uygulanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır.

Sulu Yoğurdun Kıvamının Artırılması

  • Sulanan yoğurt, cam kavanozda bulunuyor ise bu kavanozlar ağzı açılarak en düşük sıcaklığa ayarlanmış fırına konur ve bu şekilde 6,5 saat bekletilir. Daha sonra ağzı kapatılır ve buzdolabında da 5 saat kadar bekletilir.
  • Mayalama esnasında hazırlanan cam kavanozlara, yoğun kıvamlı bir yoğurt için daha fazla yoğurt mayası eklenebilir.
  • Cam kavanozda mayalanmış ancak kıvamı istenen derecede yoğun olmamış olan yoğurtlar, büyük bir tencereye su doldurulduktan sonra kaynatılır. Bu işlem kavanozlardaki yoğurdun kıvam almasını sağlar.
  • Kıvam almamış olan yoğurdun yoğun bir kıvam kazanması için mayalandıktan sonra kapağın yerine ağzına kağıt havlu konur ve lastik yardımıyla havlu buraya sabitlenir. Çok fazla hareket ettirilmeden buzdolabında bir süre bekletilir.
  • Evde yapılmış olan yoğurdun sulanmaması için yoğurdu küçük kavanozlarda mayalamak uygun bir seçenektir. Böylece her kullanımda bir kavanoz yoğurt tüketilir ve sulanma sorunu da görülmez. Bunun yanı sıra kabın içinden yoğurt alınırken metal yerine tahta kaşık kullanmak da sulanma sorununu ortadan kaldırmaktadır.
  • Mayalama esnasında sütün durumu ve sıcaklığı da yoğurdun kıvamında büyük öneme sahiptir. Süt, yaklaşık olarak 45 derecelik bir ısıda olmalıdır, yani eli yakar – yakmaz bir sıcaklıkta olmalıdır.

Yoğurdun Sulanması Nasıl Önlenir?

  • Sulandıktan sonra yoğurda müdahale etmek yerine, en başından sulanmamasını sağlamak çok daha kolaydır. Bu nedenle bazı püf noktaların bilinmesi gerekmektedir. Yoğurt, mayalandırma esnasında güzel bir biçimde sarılmalıdır. Ardından gereken süre sonrasında mutlaka etrafına sarılan bezler açılmalıdır. İyice kıvam alana kadar sıcaklığı en aza inene kadar mayalandığı yerde kalan yoğurtta sulanma da oldukça az olacaktır. Soğuduktan sonra kavanozları buzdolabına taşırken çok fazla sarsmamak, hareket ettirmemek gerektiği de unutulmamalıdır.
  • Büyük bir tencereye mayalanan yoğurt çok daha fazla sulanacaktır. Bu nedenle yarım litrelik kavanozlarda mayalamak daha iyi bir fikirdir. Büyük tencere kullanımı zorunlu ise mutlaka tahta kaşıkla yoğurt alınmalıdır.
  • Mayalama sırasında, etrafına sarılan bezlerin erken açılması halinde yoğurdun kıvamının cıvık olacağı unutulmamalıdır. İdeal mayalanma süresi 4 – 5 saattir. Bu süre aşılmasına rağmen üstü açılmayan yoğurt bu defa da ekşiyecektir.
  • Soğuk ya da çok sıcak süt ile mayalama yapılmamalıdır. Mayanın tutması için sütün sıcak olması gerekir ancak yukarıda bahsedildiği gibi tam anlamıyla da sıcak olmamalıdır. Aksi halde yoğurt yine ekşi olacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.