Mantar Sapları Yemeğe Konur mu?
Birçok yemekte ek malzeme olarak kullanılan mantar, sağlık açısından yararı oldukça fazla olan bir besindir. İçerisinde vücut için yararlı vitamin ve mineraller barındıran mantarın, sık aralıklarla tüketilmesi önerilmektedir. Birçok farklı türe sahip olmasıyla seçenek yönünden de zengin olan mantar tüketiminde, zehirli mantarlara karşı dikkatli olunması gerekmektedir. Bazı türleri çok pahalı olsa da, istiridye mantarı ve kültür mantarı günümüzde pazarda ve manavda da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Birçok farklı yemek türünde damak tadına göre lezzetler oluşturulabilen mantarın yemeği de oldukça lezzetli olur. Özellikle mantarın sotelenmesi ve kavrulması, aynı zamanda makarna ile birlikte pişirilerek servis edilmesi, en yaygın pişirme yöntemleridir. Bu yemeklerin içinde mantarın genellikle şapka kısmı kullanılıyor olsa da, esasında sap kısmı da rahatlıkla tüketilebilir. Şapka kısmında olduğu gibi mantarın sap kısmında da vitamin ve mineraller fazlasıyla yer almaktadır. Buna rağmen birçok kişi mantarın yalnızca şapka bölümünü kullanmakta ve saplarını çöpe atmaktadır. Mantar saplarının kullanılabileceği yemek türleri aşağıda sıralanmıştır.
Mantar Saplarının Kullanılabileceği Yemek Türleri Nelerdir?
1-)Çorbalarda Kullanımı
Daha çok kış aylarında tercih edilen çorbalar, hem faydalı hem de sağlıklı bir öğün olmaktadır. Ülkemizde birçok farklı çorba türü sofralarda yerini almaktadır. Ev yapımı çorbalar genellikle bakliyatla yapılıyor olsa da, mantar sapı da çorbalara eklenmeye uygun bir malzemedir. Çorbada mantar sapı kullanımı için ilk olarak çorbanın diğer malzemeleri eklenmelidir. Mantar sapları oldukça hızlı bir pişme süresine sahip olduğu için çorba suyu eklenmeden hemen önce tencereye atılması ve şöyle bir karıştırılması ve kavrulması yeterli olacaktır. Çorbada mantar sapları doğrudan değil, doğranarak kullanılmalıdır. Damak zevkine göre ister küp küp ister halka halka doğranarak çorbaya eklenmesi uygun olacaktır.
2-)Yemeklerde Kullanımı
Güveç türü yemeklerde mantar çok lezzetli bir malzeme halini alır. Mantarın şapka kısmının eklendiği bütün yemeklere, sapları da doğranmak koşuluyla eklenebilir. Aynı şekilde fırında beşamel soslu makarna ya da lazanya gibi yemeklerin içine de mantar sapları doğrandıktan sonra eklenebilir. Bu şekilde çok lezzetli bir öğün yemeği elde edilebilir.
3-)Mantar Sotede Kullanımı
Mantar sote, oldukça kolay hazırlanabilen bir yemektir. Bunun için gereken malzemeler kuru soğan, domates ve biber ile mantardır. Tüm malzemeler olması gereken sırayla tencereye eklendikten sonra, en son mantarlar eklenirken sap kısımları da mantar şapkaları gibi sotelenerek tencereye atılabilir.
Ancak mantar kullanımında dikkat edilmesi gereken, sap kısımlarının çok iyi şekilde yıkanması gerektiğidir. Toprakla direk temas halinde bulunan sap kısımlarında toprak kalıntıları bulunabilir.
Henüz yorum yapılmamış.