Bilgi Yeriniz

Kurumuş Harç Nasıl Temizlenir?

27.04.2018
3.930
Kurumuş Harç Nasıl Temizlenir?

Kurumuş harç lekesi, kolay kolay çıkmayan ve uğraş gerektiren bir durumdur. Kıyafetlerde ve sert yüzeylerde harcın çıkarılabilmesi için farklı yöntemler kullanmak gerekir.

Sert Yüzeylerde Harç Temizliği

Sert yüzeylerde kalıntı haline gelen harç lekesinin çıkarılabilmesi mümkündür, ancak bazı püf noktaların bilinmesi gerekir.

  • İlk olarak kurumuş olan harcın kabasının alınmasıdır. Bu işlem için bıçak ya da spatula gibi kazımaya yarayan aletler kullanılabilir. Harcın kuruduğu zeminde çizilme olasılığı yüksekse, kazıma işleminin çok dikkatli bir biçimde yapılması gerekmektedir. Kaba harç bu şekilde kazındıktan sonra altında kalan daha ince ancak halen bir kalıntı biçiminde durmaya devam eden harç, bu defa bulaşık süngerinin sert kısmıyla veya bulaşık teliyle ovularak temizlenmelidir.
  • Bir sonraki aşamada ise harç kalıntıları su ile ıslatılmalı, bir süre beklenmelidir. Islanan harç kalıntılarında yumuşama meydana gelir ve bu de temizlenmesini büyük ölçüde kolaylaştırır. Islak harç temizleme işleminde bol bol su kullanılması, işleri daha da kolaylaştıracaktır.
  • Fayanslardan ve zeminlerden harç kalıntılarını temizlemek için kullanılan bir başka yöntem daha mevcuttur. Bu yöntemde eldiven kullanılması, cildin tahriş olmasını önleyecektir. Bu işlemde ilk olarak temizlemede kullanılacak olan beze, sirke dökülerek ıslatılır. Sirkeli olan bez, harçlı zemin üzerine serilir. İki saat bu durumda bekletilir ancak havlu kurumaya yüz tutarsa yeniden üzerine sirke dökülmelidir. Bekletme süresi dolduğunda, bulaşık süngeri ile bölge ovalanır. Tüm harçlar temizlendiğinde, fayanslarda bulanık bir görüntü oluşmaması için nemli bir bezle de durulama işlemi yapılmalıdır.

Kıyafetlerde Harç Temizliği

Kıyafetlere bulaşan harcın kabası çitileyerek alınmalıdır. Daha sonra kıyafetteki harçlı bölge ıslatılır ve üzerine bir miktar toz deterjan dökülerek, bu halde bir süre bekletilir. Bekletme sonrasında yumuşayan harç lekesi basit bir çitileme işlemi ile yok olacaktır. Harç lekesi kıyafet üzerinde toz halinde ise sert kıllı bir elbise fırçası kullanılarak da temizliği mümkün olabilmektedir. Ardından kıyafet makinede her zamanki şekilde yıkanmalıdır.

Halıda Harç Temizliği

Halı üzerine dökülen harcın temizlenmesi ise ilk anda yapılmalıdır, aksi halde halının üzerinde iz kalabilir. Bu durum özellikle de açık renk halılarda can sıkıcı bir hal alır. Harç ilk döküldüğünde bir spatula yardımıyla fazlası alınmalı ve kurumasına olanak tanınmadan harç dökülen bölge ovalanmalıdır. Bu işlem için sirke kullanılabilir. Kimyasal deterjanlar halının renginde ağarmaya ve değişikliklere yol açabilmektedir. Temizleme sonrasında halının havalı bir alana serilmesi ve kurutulması gerekir. Aksi halde arka tarafında küflenme sorunu ortaya çıkabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.