Kulak Atması
Kulak atması vücudun denge merkezi olan kulaklarda, çeşitli sebeplerle meydana gelebilen ve kişiyi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Kulak atması ya da kulakta duyulan kalp atışı sesi; bir sağlık sorunundan ziyade, bir tepkime olarak ifade edilebilir. Sebebi mutlaka belirlenmeli ve ona göre hareket edilmelidir. Kulak iç zarında zedelenme, kulak tıkanması gibi sorunlar nedeniyle de kulak atması sorunu meydana gelebilmektedir.
Kulak Atması Neden Olur?
- Kişinin çok yüksek sesli bir ortamda uzun süre bulunması, çok yakın bir mesafeden ani bir sese maruz kalınması, kalp atışlarının kulakta da duyulmasına neden olabilir. Kişinin kulaklıkla uzun bir süre boyunca müzik dinlemesi de kulak atması sorununun ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu durumda panik yapmaya gerek yoktur, kulaklar dinlendirildiğinde bu sorun ortadan kendiliğinden kalkacaktır.
- Patlama sesi ya da silah sesi gibi ani ve beklenmedik seslere maruz kalınması sonucunda geçici işitme kaybı, kulak uğuldaması ve kulak atması sorunları meydana gelebilir.
- Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklarda, boğazların iltihaplanmasına bağlı olarak kulaklarda da ağrı ve atma sorunu ortaya çıkabilir. Bu gibi enfeksiyonel rahatsızlıklar, orta kulak iltihabına yol açabilir. Orta kulak rahatsızlığı, grip ve nezle türü rahatsızlıklarda burun silme esnasında oluşan basınç nedeniyle meydana gelmektedir. Özellikle yaşı küçük bireylerde, bebek ve çocuklarda orta kulak iltihabı işitme kaybına dahi yol açabilmektedir. Bu nedenle mutlaka tedavisi yapılmalıdır.
- Kulakta temizlememe ya da hatalı temizleme sonucunda da kulak atması meydana gelebilir. Kulakta meydana gelen kirlerin kulak zarının önünde birikmesi, iltihaplanmaya ve işitme kaybına neden olabilir. İltihaplanma meydana geldiğinde ise kulak atması ve uğultu ya da çınlama gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
- Kalp ve damar rahatsızlıkları nedeniyle ortaya çıkan yüksek tansiyon ya da ani bir gelişme sonucunda ortaya çıkan ani tansiyon yükselmesi, kulakta uğultu ve atma sorununa yol açabilmektedir.
- Anemi ya da tansiyon nedeniyle kalp çarpıntısı yaşayan kişiler de zaman zaman kulak atması sorunu yaşayabilmektedirler.
Kulak Atmasında Tedavi
Kulakta işitme kaybı ya da kulak zarında delinme gibi bir sorundan kaynaklı değilse, kulak atması ciddi veya riskli bir durum değildir. Ancak kulak içi iltihaplanması türü rahatsızlıklarda mutlaka muayene ve tedavi gerekir. Aksi halde kulak içindeki hassas dengelerde bozulmalar ve işitme ile ilgili aksaklıklar meydana gelebilir.
Tansiyonun aniden düşmesi veya kansızlık gibi nedenlerle ortaya çıkan kulak atması durumunda, asıl nedenin ve hastalığın tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır. Kulak atması sorunu çok sık ortaya çıktığında kişi mutlaka doktora gitmeli ve durumu açıklamalıdır. Buna ek olarak stres ve kaygıya yol açan faktörlerden de uzak durulması tavsiye edilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.