Konservenin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Bozuk Konserveyi Anlama Yolları
Konserveler, gerek evde yaptıklarımız gerekse dışarıdan marketten aldıklarımız, hayatımızı büyük oranda kolaylaştırmaktadır. Mutfakta uzun süre vakit harcamak istemeyen ya da vakti olmayanlar için pratik bir kurtarıcıdır. Fakat bazen kendi yaptığımız konservelerde de marketten aldıklarımızda da tarihi geçmemesine rağmen bozulmalar meydana gelmektedir. Konservenin bozuk olup olmadığını anlamak için birkaç pratik yöntem vardır. Şimdi size onlardan bahsetmek istiyorum.
Evde Yaptığımız Konservelerin Bozulması
Bu durum birkaç nedenden dolayı meydana gelmektedir.
- Eğer hazırladığınız konserve bir şekilde hava almışsa bu uzun süreli beklemede hemen bozulmaya sebep olacaktır.
- Serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza etmemişseniz de bu durum bozulmasına sebep olabilmektedir. Dışarıdan bozulduğunu anlayamazsanız bile eğer kavanozunun güneş ışıklarına maruz kalıyorsa bilin ki tadında değişimler başlamıştır.
- Eğer görüntüsünde kararmalar meydana gelmiş ise yine bozulmuştur. Kullanmamanız gerekmektedir.
Dışarıdan Alınan Konservelerin Bozulması
- Burada öncelikle son kullanma ve üretim tarihine bilhassa dikkat etmeniz gerekmektedir. Her ne kadar hava almadığından emin olduğunuz bir üründe olsa son kullanma tarihini aşmış olması halinde tüketmeniz, sağlığınız açısından tehlikelidir.
- Eğer konserveyi açtıktan sonra kötü bir koku ile karşılaşmışsanız direkt olarak dökmeniz gerekmektedir.
- Konservenin kapağında açıklık fark ederseniz, bu konserveyi de kullanmamanız gerekmektedir.
- Konserveyi alırken inceleyin. Deformasyona uğramış ise almaktan kaçının.
- Son olarak açarken dışarıya hava çıkıyorsa bu da bozulduğu anlamına gelmektedir. Kullanmaktan kaçınmanız gerekmektedir.
Konserve Bozulmaması İçin Ne Yapmak Gerekmektedir?
- Eğer kendiniz konserve yapıyorsanız içinde hava kalmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Konservelerinizi her zaman serin, kuru ve güneş ışığı almayan yerlerde muhafaza etmeye özen gösteriniz. Güneş ışığı bekleyen her gıdayı bozabilmektedir. Bu konuda hassas olmanızda fayda vardır.
- Konservelerinizi dışarıdan aldıysanız son kullanım tarihlerinde bile önce tüketmeye özen gösterin. Eğer evde kendiniz yapmışsanız yine mümkün olduğunca kısa zamanda tüketmekte fayda vardır.
- Konservesini yapacağınız ürünlerin tazeliğinden emin olmanız gerekmektedir. Örneğin domates konservesi yapacaksanız, domatesi kendi mevsiminde alıp taze taze konserve yapmaya özen gösterin.
Bozuk Konserve Yenirse Ne Olur?
Gıda zehirlenmelerinde kişiler çok üstüne düşmese de aslında oldukça önemlidir. Özellikle konserve yiyeceklerde meydana gelen zehirlenmeler sonucunda kişi ciddi rahatsızlıklar ile karşılaşabilmektedir. Mümkün olduğunca yediğiniz her şeye dikkat etmenizde fayda vardır. Özellikle tazeliği konusunda.
Gıda zehirlenmelerinde genelde kusmanın direkt bir çözüm getireceği düşünülmektedir. Fakat vakanın ciddiliği tamamen kişinin hassasiyetine bağlıdır. Zehirlenme durumu ile karşı karşıya kalmanız durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizde fayda vardır.
Henüz yorum yapılmamış.