Koltuktan Oje Lekesi Nasıl Çıkar?
Oje lekesi en zorlu lekelerden bir tanesidir ve halı ya da koltuk gibi zeminlerde leke oluşturduğunda can sıkıcı bir hal alabilmektedir. Ancak oje lekesinin bazı yöntemler dahilinde tamamen kumaştan çıkarılması mümkün olabilmektedir.
Koltuktan Oje Lekesinin Çıkarılması
Koltuğa dökülen oje, eğer mümkünse kurumadan silinmelidir. Kuruması halinde temizlenmesi çok daha zor bir hal alacaktır. Kurumamış haldeki ojenin temizlenmesi için kâğıt havlu ya da temiz bir bezden yararlanılabilir. Bu işlem sırasında ojenin daha fazla bulaşmaması için mutlaka dıştan içe doğru silme işlemi gerçekleştirilmelidir.
Koltuktaki oje lekesinin çıkarılması için kullanılacak en etkili malzeme asetondur. Ancak aseton bazı kumaş türlerinde ağartıcı etki gösterebilmektedir, bu nedenle öncelikle koltuğun görünmeyen bir bölümünde deneme yapılmalı, kötü bir etkiye neden olmuyorsa leke üzerine uygulanmalıdır. Bu yöntem hem kumaş hem de deri koltuklarda kullanıma uygundur. Aseton uygulamasından sonra ise lekeli bölge nemli bir bezle silinerek durulanmalıdır. Lekenin çıkması için bir bez ya da kağıt havluya aseton dökülerek tampon hareketlerle lekenin çıkması sağlanmalıdır. Daha sonra bölge iyice kurutulur, bu aşamada oje lekesinin tamamen çıktığı görülecektir.
Koltuktan Oje Lekesinin Çıkarılması İçin Alternatif Yöntemler
Oje lekesi farklı uygulamalarla da çıkarılabilmektedir. Bu yöntemler, asetonun bulunmadığı durumlarda denenebilir. Birçoğunun faydası görülmüştür.
- Lekelerin çıkarılmasında sıklıkla tercih edilen hidrojen peroksit, oje lekeleri için de etkili bir çözücüdür. Oje lekesi bulunan alan hidrojen peroksit ile ıslatılır ve bir havlu kullanılarak bu alan iyice ovalanarak silinir. Leke çıkana kadar aynı işlem tekrarlanır. Önceden bir bölgede dem-neme yapılması, koltuk renginde oluşabilecek olası renk değişimlerinin de önüne geçecektir.
- Oje lekelerinin çıkarılmasında saç spreyi de kullanılabilir. Lekeli bölgeye bir miktar saç spreyi sıkılır ve daha sonra bir diş fırçası ile lekeli bölge iyiden iyiye fırçalanır. Ardından nemli bir havlu yahut bez ile durulama işlemi yapılmalıdır.
- Oje gibi inatçı lekelerin çıkarılmasında akla ilk olarak çamaşır suyu kullanımı gelse de, bu eşyalar için zararlı olabilir. Koyu renk koltuk döşemelerinde leke kalabilir ya da bölgesel olarak beyazlama meydana gelebilir. Bu nedenle kesinlikle önerilmemektedir.
- Oje döküldükten hemen sonra işlem yapılması çok daha etkili sonuç verecektir. Oje ilk döküldüğünde lekeyi çıkaracak bir malzeme bulunmuyor ise lekenin ıslak tutulması gerekir. Bu işlem lekeyi zor hale gelmekten alıkoyacaktır.
- Bazı ojeler yapısal olarak çok sert oldukları için kuruduktan sonra bir gereçle döşeme üzerinden kazınması gerekebilir. Bu, oje kalıntılarını büyük oranda giderecek ve temizlemek çok daha kolay olacaktır. Ancak kazıma işlemi bıçak ya da jilet gibi bir gereçle yapılmamalıdır, aksi halde koltuk döşemesi üzerinde çizikler meydana gelebilir.
Henüz yorum yapılmamış.