Kokmuş Ayakkabı Nasıl Temizlenir?
Yaz aylarında çok daha fazla önemsenen ve rahatsızlık veren bir durum haline gelen kokan ayakkabılar, ayakların terlemesi ile ortaya çıkan bir sorundur. Ayakkabılarda koku oluşması, terleme nedeniyle ayakkabı içine yerleşen bakterilerin çeşitli reaksiyonlar sonucunda çoğalması ve kokuya neden olması şeklinde gerçekleşmektedir.
Daha çok kapalı ayakkabılarda ve spor ayakkabılarda ortaya çıkan bu sorun, ayakkabıdaki kokunun çoraba geçmesine, oradan da halılarda sürekli devam eden bir ayak kokusunun var olmasına yol açabilmektedir. Kokan ayakkabının temizlenmesi için bazı yöntemler kullanılabilmektedir.
Kokmuş Ayakkabı Nasıl Temizlenir?
1-)Ayakkabıların Havalandırılması
Çok basit olsa da her daim ihmal edilen yahut unutulan ayakkabı havalandırma, ayakkabıdaki kokunun büyük oranda giderilmesini sağlayan bir işlemdir. Ayaklar ayakkabının içinde kapalı kaldığı için koku oluşması normaldir ancak ayakkabılar havalandırılmadığında bu koku sürekli hale gelir ve rahatsız edici bir boyuta ulaşır.
Gün içinde kullanılan ayakkabılar pencere önü ya da balkon kenarına konarak havalandırılabilir. Aynı zamanda mümkünse aynı ayakkabının peş peşe iki gün boyunca kullanılmaması önerilmektedir. Ayakkabılardaki kokunun en aza indirilebilmesi için mutlaka ayakkabılar gün aşırı giyilmelidir. Bunun yanı sıra her defasında çorapların temiz olmasına da özen gösterilmelidir.
2-)Tabanlık Kullanımı
Ayakkabıların içine yer eden rahatsız edici kokunun giderilmesi için günümüzde, piyasada birçok ürün ve sprey satışa sunulmuştur. Bu tür ürünler ayakkabıdaki kokuyu gidermediği gibi kokunun çok daha kötü ve rahatsız edici bir hale gelmesine yol açar. Bu nedenle kullanımı tavsiye edilmez. Ancak ayakkabının tabanına yerleştirilecek kokulu tabanlıklar böyle değildir. Bu tabanlıklar antibakteriyel özelliklere sahip oldukları için mevcut kokunun da azaltılmasını sağlayacaktır.
3-)Lavanta Kullanımı
Lavanta doğal ve kendine özel bir aromaya ve hoş bir kokuya sahiptir. Kokusu keskin olduğu için ayakkabı içinde ortaya çıkan kötü kokuların giderilmesi için de işe yarayacaktır. Ayakkabıların içine ayakkabı kullanımı sonrasında lavanta keseleri konabilir. Buna ek olarak lavanta yağı bir sprey şişesine konularak sulandırılabilir ve kullanım sonrasında ayakkabıların içine sıkılabilir. Ancak bu işlem yapılacaksa, ayakkabıların içinin kurulanması gerektiği de unutulmamalıdır.
4-)Yıkamak
Ayakkabılar çamaşır makinesinde yıkanabilecek türde bir ayakkabı ise elbette ki en etkili çözüm ayakkabının yıkanmasıdır. Yumuşatıcı ve deterjan kullanımı sonucunda ayakkabı içinde oluşan kokudan eser kalmayacaktır. Ayakkabıların yıkanması sırasında bazı püf noktaların bilinmesi de kolaylık sağlayacaktır:
- Süet ayakkabılarda oluşan lekelerin çıkarılabilmesi için en ince ayarda bir zımpara kağıdı büyük oranda iş görecektir.
- Süet ve deri ayakkabılar için temizlik sonrasında ve kullanım öncesinde, suya dayanıklı bir sprey kullanılması ayakkabının ömrünü uzatacaktır.
- Ayakkabılar makineden çıkarıldıktan sonra kesinlikle kurutma makinesine atılmamalıdır. Aksi halde yüksek ısı ayakkabının formunda bozulmalara yol açabilir.
Henüz yorum yapılmamış.