Kireçli Musluklar Nasıl Temizlenir?
Uzun süre boyunca kullanılan musluklarda, zaman içinde kireç tortusu oluşması kaçınılmazdır. Hele bir de sudaki kireç oranı çok yüksek ise durum çok daha kötü olabilir. Düzenli olarak temizlenmemesi halinde, musluk üzerindeki kireç kalıcı bir hale gelebilir ve görsel açıdan rahatsız edici olabilir.
Kireçlenmiş, kireç tutmuş muslukların yeniden eski haline döndürülmesi için çeşitli deterjanlardan ve doğal yöntemlerden yararlanılabilmektedir.
Kireç Temizlemede Doğal Yöntemler
- Kireçlerin kalıntılarını temizlemede başvurulan doğal yöntemlerden bir tanesi karbonattır. Karbonat hem ekonomik hem de sonuç bakımından etkilidir. Bu işlem için bulaşık süngeri ya da küçük bir fırça yeterli olacaktır. Fırçanın ya da süngerin üzerine bir miktar karbonat dökülür, ardından bu malzeme ile musluğun her yeri ovalanır. Fırçalama veya ovalama sonrasında yaklaşık 15 dakika beklendiğinde, çok daha iyi bir sonuç alınacaktır. Ardından musluk durulanmalı ve daha sonra kuru ve temiz bir bezle kurulanmalıdır.
- Kireç çok fazla ise karbonat boraks ile de karıştırılabilir. İki ölçü boraks ve bir ölçü karbonat karışımı, bir süre bekletilir ve ardından bol suyla durulanır. Bu yöntem yalnızca musluklarda değil, çaydanlıkta, su ısıtıcısında ve banyoda ortaya çıkan tüm kireçli yüzeyler için kullanılabilir.
- Temizlik ve parlatma işlemleri için en uygun seçeneklerden bir tanesi de sirkedir. 2 çay bardağı sirke, bir miktar sıcak su ile karıştırılır, bu karışım musluğa uygulanır. Yine fırça ya da bir sünger kullanılabilir. Daha sonra musluk iyice durulanır. Kireç lekeleri tamamen temizlenmiş değil ise yöntem yeniden denenebilir.
- Sirke, çaydanlık, su ısıtıcısı ve diğer tüm yüzeylerde oluşan kirecin temizlenmesi için kullanılabilir. Bunun için çaydanlık içine bir miktar sirke ve su eklenir, çaydanlık kaynatılır. Kireç çok fazla ise çaydanlık daha uzun süre ocakta bırakılmalıdır. Çaydanlık gibi beslenmede kullanılan malzemelerde kimyasalların değil de doğal yöntemlerin kullanılması tercih edilmelidir.
- Limon ve limon tuzu da kireçlerin temizlenmesinde kullanılabilmektedir. Bunun için musluk başı, bir miktar limon suyu ile ovalanabilir. Yine limon karbonat ya da sirke ile karıştırılarak çok daha etkili bir hale getirilebilir. Limon tuzu ise suda eritilerek ya da doğrudan eşyanın içine atılarak kullanılabilmektedir.
- Kaya tuzu da kireç temizlemede kullanılabilmektedir. Ancak bu durum daha çok çaydanlık gibi malzemelerde tutmuş olan kireçlerin temizlenmesini sağlamaktadır. Tıpkı sirke gibi, su ile karıştırılarak çaydanlığın kaynatılması gerekmektedir.
Bulaşık Deterjanı Mucizesi
Bulaşık deterjanı ile musluklar temizlemek ve kireç kalıntılarından tamamen kurtulmak mümkündür. Bunun için bir kaba bir miktar sıcak su konur ve üzerine de biraz fazla miktarda bulaşık deterjanı eklenir. Elde edilen bu karışım kullanılarak musluklar ovalanır. Bu işlem sırasında bulaşık teli, muslukta çiziklere yol açabilir, bu nedenle dikkatli hareket etmek gerekir.
Henüz yorum yapılmamış.