Keçi Sütü Nasıl Saklanır?
Ülkemizde genel olarak tüketilen süt, inek sütüdür. Fakat neredeyse tüm canlılara, özellikle bebeklere ve yavru hayvanlarda eğer anne sütü alınamıyorsa, tercih edilen süt keçi sütüdür. İnek sütü hakkında çok fazla kullanılmasından dolayı aranılan bilgiye ulaşması kolaydır. Fakat aynı şey keçi sütü için biraz daha zordur. Özellikle keçi sütünün saklanması konusu.
Keçi sütünün faydalarından dolayı son zamanlarda bilinirliliği artmış olsa da, fiyat olarak inek sütünden çok daha pahalı olduğu için az tercih edilmektedir. Keçi sütü, inek sütüne nazaran protein anlamında daha zengindir. Genel olarak süt bozulduğu zaman tehlikeli boyutlara ulaşabileceğinden dolayı dikkatli olmakta fayda vardır. İnek sütüne nazaran saklama konusunda ise daha hassas olduğu için uygulanabilecek yöntemleri daha azdır.
Keçi Sütü Saklama Yöntemleri Nelerdir?
Öncelikle söylemek gerekir ki, aldığınız keçi sütünü açık olarak almışsanız, ilk yapmanız gereken kaynatmak olmalıdır. Kaynayan sütü aynı tencerenin içinde soğumaya bırakabilirsiniz. Ilık olmaya başladıktan sonra ise yine hijyenik saklama kaplarına boşaltabilirsiniz. Elinizde bulunan, hava almayacak şekilde, temiz olduğunu düşündüğünüz herhangi bir kabın içerisinde keçi sütünü saklayabilirsiniz. Fakat süt gibi ürünleri her zaman için cam bir kapta saklamanın en ideal olduğunu unutmayın.
1-)Buzdolabında saklama
Buzdolabında saklama yöntemi, günlük tüketim için ideal yöntemdir. Saklamak için kullanacağınız kapların da sağlıklı olması gerekmektedir. Cam biberonlar keçi sütü saklama açısından tercih edilen bir saklama kapıdır.
Aldığınız keçi sütü kendi ambalajı var ise, kendi ambalajı ile yine buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Açıldıktan sonra birkaç gün içerisinde tüketilmesi gerektiğini unutmayın.
2-)Plastik Şişeler ile Saklama
Keçi sütünün çok fazla kullanıldığı ve fazla olduğu yerlerde plastik şişeler ile muhafaza etmek oldukça pratik bir yöntemdir. Plastik şişe konusunda dikkat edilmesi en önemli husus, şişenin hijyenik olmasıdır. İyi yıkandığından ve iyice kuruduğundan emin olmanız gerekmektedir. Keçi sütü inek sütüne göre daha hızlı bir şekilde bakteri üretebildiği için hijyenik olmayan saklama kabı çabuk bozulmasına sebep olur.
3-)Buz Torbası
Buz torbası genelde en son tercih edilen yöntemdir. Keçi sütü çoğu zaman uzun süre muhafaza edilmek istenmez. İstendiği zaman ise buz torbası tercih edilir. Saklamak istediğiniz miktarı buz torbası içine boşaltıp derin dondurucuya koyduğunuzda 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Keçi sütünü buz torbalarına yerleştirirken dikkat edilmesi gereken ayrıntı ise buz torbalarını doldurmamanız gerektiğidir. Az az koymanız, bakteriyel açıdan daha faydalı olacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.