Kaşe Kaban Makinede Yıkanır mı?
Her kış modasını koruyabilen kaşe kabanların şıklığı kadar temizliği de oldukça önemlidir. Kumaşı değişkenlik gösterebileceği gibi genel yapısından dolayı diğer kaban türlerine göre daha hassastır.
Bundan dolayı kaşe kaban temizliğinde daha çok kuru temizleme tercih edilmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birkaçı ise, kabanın zarar görme riskinin daha az olması ve kaşelerin çeşitliliğine göre yıkanma derecesi değişebildiği için bu yöntem her zaman daha sağlıklı gibi görünebilmektedir. Fakat kaşe kabanlarınızı isterseniz, kendiniz evde makinenizde de rahatlıkla yıkayabilirsiniz.
Kaşe Kabanları Çamaşır Makinesinde Yıkamak
- Kabanınızın büyüklüğüne ve kumaşına göre yanında başka bir kıyafet ile makineye atmamanız gerekebilir. Kaşenin yapısı gereği iplik ya da tüy toplama özelliği olduğundan kabanınızı ya tek başına yıkamalısınız ya da yanında yalnızca, kaşeye tüyleri yapışmayacak türde kıyafetlerin ile birlikte yıkamaya dikkat etmelisiniz.
- Kaşe kabanların temizliğinde kuru temizleme tercih edilmesinin sebebi biraz önce de bahsettiğimiz gibi derecesidir. Kişinin hangi derecede yıkayacağını bilmemesi, kabana zarar vermekten çekinmesi gibi durumlar çamaşır makinesi kullanılmasına engel olmaktadır. Fakat çamaşır makinenizin elde yıkama özelliği varsa kabanınızı gönül rahatlığı ile elde yıkama ayarında yıkayabilirsiniz. Aynı şekilde 30 derece sıcaklıkta da rahatlıkla yıkayabilirsiniz.
- Kaşe kabanınızı makinede yıkamayı düşünüyorsanız, bir diğer önemli konu da sıkma devri olacaktır. Kumaş hassas olduğu için çok yüksek devirde sıkmamanız gerekmektedir.
Kaşe Kabanların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Kaşe kabanlar normal kıyafetler gibi kısa süre aralıklarında yıkanmamalıdır. Aksi halde kabanınızın çabuk yıpranmasına sebep olabilirsiniz. Durum böyle olunca kabanın bakımı oldukça önemli bir hal almaktadır.
- Kaban ve montlarda en çok yapılan hata, saklandığı yerdir. Eğer sakladığınız yer rutubetli ve havasız bir yer ise kumaştan dolayı kabanınızın kokmasına ve bir kısım yerlerin zedelenme gibi çürümelere sebep olmaktadır.
- Kabanlarınızı saklamadan önce temiz olduğundan da emin olmanız gerekmektedir. Temiz bir şekilde kaldırmadığınız kaşe kabanınız hatta diğer kıyafetleriniz de durmaktan dolayı renk değişimlerine ve tüylenmeye sebep olabilmektedir.
- Kaşe kabanlarınızı sık sık yıkamamanız gerektiğini söylemiştik. Bu yüzden mümkün olduğunca kabanlarınızı nemli mikrofiber bez yardımıyla silmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda kaşeler için kullanılan fırça yardımıyla üzerindeki tozu da kolayca temizleyebilirsiniz.
Tüylenen Kaban Nasıl Temizlenmelidir?
- Traş bıçağı ile dikkatli bir şekilde tüylenmiş bölgeleri temizleyebilirsiniz.
- Koli bandı da tüylenmeleri temizlemek için oldukça idealdir. Fakat koli bandı çok yoğun tüylenme sorunlarında bazen istenen sonucu vermeyebilir.
- Daha çok ev hayvanlarının tüylerini temizlemek için kullanılan yapışkan rulolarda tüylenmiş kaşe kabanlarda oldukça işe yaramaktadır. Kaşeler yapısı gereği kendi tüylenmeleri dışında da pamuklu diğer eşyaların tüylerini de toplayabilmektedir. Özellikle bu şekilde meydana gelmiş tüylenmelerde oldukça etkilidir.
Henüz yorum yapılmamış.