Karpuz Nasıl Muhafaza Edilir?
Karpuz, yaz mevsimine ait sulu bir meyve olduğu için saklama koşulları oldukça dikkat gerekmektedir. Özellikle kesildikten sonra muhafaza edilmek isteniyorsa, maalesef uzun süre muhafaza edemeyeceğinizi söylemek isteriz.
Karpuz, kesildikten sonra aşırı sıcağa maruz kalmış ve açıkta 3 saat içinde bozulabilmektedir. Bu yüzden mümkün olduğunca muhafaza koşullarına önem göstermelisiniz.
Karpuz Nasıl Muhafaza Edilir?
Karpuzu saklarken kullanabileceğiniz birkaç yöntem mevcuttur. Bu yöntemler aslında genelde hepimizin iç güdüsel olarak, gıdalar bozulmasın diye yaptığımız akla gelen ilk uygulamalardır. Bu yöntemlerden bahsedecek olursak;
1-)Buzdolabında Saklamak
Buzdolabı gıdaları yapısına göre, kısa ve uzun vadede saklamak adına en iyi alternatiftir. Buzdolabında karpuzu aslında iki şekilde saklayabilirsiniz.
- Kesilmemiş karpuzu buzdolabında saklarken oldukça dikkat etmelisiniz. Tek yapmanız gereken, karpuzu saklayacağınız alanda herhangi bir meyve ya da sebze varsa onları farklı bir yere taşımaktır. Karpuz her ne kadar iri bir meyveyse de buzdolabında uzun süre kalması halinde bozulmaya meyillidir. Karpuza bozulmaya başlayan bir gıda temas ettiğinde maalesef bu bakteriler karpuzu da etkileyebilmektedir.
- Karpuzu kesilmiş olarak ya da doğranmış olarak da buzdolabında saklayabilirsiniz. Eğer doğramış olduğunuz karpuzdan artanları saklamak istiyorsanız, bu karpuz dilimlerini cam bir kap içerisine koyup hava almayacak şekilde ağzını kapatabilirsiniz. Fakat bu şekilde saklama ömrü maalesef maksimum 3 gündür.
- Aynı şekilde yarım karpuzu da açık olan kısmını streç film ile iyice sarıp, sonrasında ise bir poşete koyarak da yine buzdolabınızda ayrı bir alanda saklayabilirsiniz. Fakat biraz önce de söylediğimiz gibi kesilmiş olan karpuzların saklama ömrü çok uzun olmadığından kısa süre içinde tüketmeniz gerekmektedir.
2-)Oda Sıcaklığında Saklamak
Öncelikle dilimlenmiş ya da yarım karpuzlar kesinlikle oda sıcaklığında muhafaza edilmemelidir. Eğer karpuzun kesilmemiş ise çok sıcak olmayan bir ortamda saklamanız mümkündür. Aynı zamanda karpuz güneş ışığı almamalı ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Bu yöntemde de karpuzu uzun süre dışarıda bekletmemenizi öneririz. Yoksa karpuz yine bozulmaya başlayacaktır.
3-)Parafin Mumu İle Saklamak
Bu yöntemi aslında en çok karpuzu çok seven kişiler uygulamaktadır. Bu yöntem ile karpuz 6 aya kadar rahatlıkla saklanabildiği için eğer kışın da karpuz tüketmek istiyorsanız, bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Parafin mumu dediğimiz aslında petrolden elde edilen, rengi ve kokusu olmayan bir mum çeşididir. Bu mumu eritip hamur haline getirdikten sonra tüm karpuzu bu mum ile kaplayabilirsiniz. Mumun tamamen karpuzu kapattığından emin olduktan sonra ise dikkatli bir şekilde karpuzunuzu serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış.