Karnabahar Dondurucuda Nasıl Saklanır?
Vücut sağlığı için oldukça yararlı olan karnabahar, kış aylarında çıkmakta ve yine bu dönemde tüketilmektedir. Ocak ve şubat aylarında en sağlıklı ve en taze karnabaharlar bulunabilmektedir. Ancak karnabaharın besin değerlerini kaybetmeden saklanması ve geri kalan aylarda da tüketilmesi mümkün olabilmektedir.
Kış sebzesi olan karnabahar, yılın geri kalan aylarında da sağlıklı bir besin olabilir. Bunun için uygun saklama koşullarının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Çiğ olarak ya da haşlanarak saklanabilen karnabahar, her iki şekilde de derin dondurucudan çıkarıldığında aynı sağlıklı ve lezzetli sebze olarak tüketilebilmektedir.
Karnabaharın buzdolabında saklanması, kış ayları dışında çok fazla tavsiye edilmez. Uzun süre buzdolabı rafında bekleyen karnabahar, çürüyebilir ve beyaz kısımlarında kararma meydana gelebilir. Bu nedenle en uygun muhafaza etme yöntemi, derin dondurucuda saklamaktır.
Karnabahar Saklama Yöntemleri Nelerdir?
1-)Çiğ Karnabaharın Saklama
- Kış aylarında satın alınan karnabahar, ilk olarak doğru şekilde kesilmeli ve parçalara ayrılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken, kesme işleminin, karnabaharın kullanılacağı yemeğe uygun olarak yapılmasıdır.
- Yapılacak olan yemeğe göre uygun şekilde kesilen karnabaharlar, iyice yıkanmalı ve temizlenmelidir.
- Yıkama sonrasında temiz bir bez üstünde ya da bir süzgece konarak suyunun süzülmesi sağlanmalıdır.
- Suyu süzülüp iyice kuruyan karnabaharlar, uygun büyüklükte bir saklama kabına konarak derin dondurucuya atılabilir. Aynı şekilde, buzdolabı poşetleri de karnabaharın derin dondurucuda saklanması için uygundur.
2-)Karnabaharı Haşlayarak Saklama
Birçok yemekte haşlanarak kullanılan karnabaharlar ilk olarak yine yemekte kullanıma uygun bir şekilde dilimlenir. Daha sonra uygun büyüklükte bir tencereye dilimlenen karnabaharlar konur ve üzerine su eklenir. Birkaç parça limon tuzu da kaynamak üzere olan suya atılır ve karnabaharların bu suda iyice haşlanması sağlanır.
Bir başka kap içine buz küpleri atılarak su ile doldurulur ve hazır hale getirilir. Daha sonra kaynamış ve haşlanmış olan karnabaharları bu hazırlanmış olan buzlu suya bırakılır. Ardından suda ortalama 3 dakika bekletildikten sonra karnabaharlar sudan çıkarılır. Buzlu su yapma olanağı yoksa karnabaharların akan suyun altında bekletilmesi de yeterli olacaktır.
Sıcak sudan soğuk suya alma işlemi, şoklama yöntemi olarak ifade edilmektedir. Şoklama sonrasında karnabaharlar çok daha iyi bir biçimde donacaktır. Ancak şoklama sonrasında, soğuk sudan çıkarılan karnabaharların suyunun iyice süzülmesi sağlanmalı ve beklenmelidir.
Daha sonra kuru hale gelen haşlanmış karnabaharlar yine uygun ve kapaklı bir saklama kabı içine konur. Saklama kabı derin dondurucuya düz bir şekilde yerleştirilir. Bu yöntemle derin dondurucuya konan karnabaharlar, 10 aya kadar tazeliğini koruyacaktır. Bu sürenin takip edilebilmesi için saklama kabı üzerine tarih atmayı unutmamak gerekir.
Henüz yorum yapılmamış.