Kafada Kemik Çıkması
Vücudumuz yaşadığımız stres, üzüntü vb. durumlarda ya da dış etkenlere bağlı olarak değişime uğrayabilmektedir. Bu değişim yüzümüzü birden saran sivilceler, kalıcı yaralar, lekeler ya da en büyüğü olarak bilinen, durduk yere oluşan bir kemik ile kendini belli etmektedir. Kafada oluşan kemik de tam olarak böyle bir nedenden ötürü oluşabilmektedir. Şimdi ise bu durum ile ilgili birkaç bilgilendirme yapmak istiyoruz.
Kafada Oluşan Kemik Nedir?
Aslında kafamız yapısı gereği kemik ile kaplıdır. Eğer başa alınan sert bir darbe bir kemiğin kırılmasına sebep olmuş ise bu durum, o kemiğin büyümesi ile ortaya çıkmaktadır. Yani biraz öncede bahsettiğimiz gibi genellikle dış etkenlere bağlı olarak büyüyen bir kemik parçasıdır.
Kafada Kemik Çıkmasının Nedenleri Nedir?
- Aslında bu durumu basit bir şekilde açıklamak gerekirse, bu durumun en büyük sebebi travmalardır. Örneğin kaza geçirmiş bir kişi düşünelim. Bu kişinin kaza sırasında kafatası kırılmış olsun. Bu durumda direkt olarak şu durumlar gözleniyor; Kafatası beyini koruyan kalın bir kemik tabakası olduğu için, kırılan bölgede beyin de otomatik olarak hasar görüyor. Beyinin zarar gören o kısmı ile ilgili olarak, beraberinde yönettiği organlarda zarar görmeye başlıyor. Vücut artık ister istemez kaza anından itibaren aslında değişime uğradığı için bu durumda, baş kısmından kemik çıkabiliyor. Tabii ki bu durumun yaşanması için illa bir kaza geçirmiş olmaya gerek yoktur. Baş kısmına alınan şiddetli darbeler ya da sert cisimler ile vurma sonucu da bu duruma büyük oranda sebep olabilmektedir.
- Diğer bir sebep ise kalıtımsal rahatsızlıklar. Eğer anne ve babanızda veya yakınlarınızda paget hastalığı olarak bilinen hastalık geçirilmiş ise bu bile sizin kemik yapınızı etkilemiş olabilmektedir. Biliyorsunuz, kalsiyum kemik gelişimi için çok önemlidir. Bu hastalık ise kalsiyumun depolandığı yerleri sömürerek kemiğin yumuşamasına neden oluyor. Yumuşayan kemik hassaslaşıyor ve en ufak bir darbede kırılabilecek hale geliyor. Kırılan kemik ise farklı büyüdüğü için dışarıdan da kendini gösterebiliyor.
- Bir başka sebep ise yine çok sık rastlamadığımız ama her 100 insandan 1’nin sahip olduğu bir kemik kistidir. Bu kist daha çok çocuklarda görülmektedir. Bu kisti şöyle tanımlayabiliriz, kemiklerin içinde bir sıvı bulunur. Kist de bu sıvaların içerisinde oluşmaktadır. Bu küçük bir kisttir. Çok belirgin olduğunda küçük bir operasyon ile alınabilir fakat kendini tekrarlama olasılığı da fazladır. Çoğu zaman zararsızdır. Fakat kafa bölgesinde olmasından dolayı kesinlikle bir cerrahın bakması gerekmektedir. Konuyla ilgili daha detaylı ve kesin bilgi almak için muhakkak sağlık kuruluşuna danışılması tavsiye edilir.
Henüz yorum yapılmamış.