İyi Huylu Dil Tümörü
Dilde oluşan tümör ya da başka bir ifade ile dil kanseri, çok sık ortaya çıkan bir hastalık değildir. Ancak ortaya çıktığında ciddi anlamda zarar görmesine ve daha başka sorunlarla da karşı karşıya kalmasına yol açmaktadır. Dil tümörü, dilin üstlendiği görevleri yerine getirememesine ve konuşmada da zorluk yaşanmasına neden olmaktadır.
Dil tümörü, iyi huylu ve kötü huylu olarak ortaya çıkabilmektedir. Dilin alt kısmında ya da yanlarında ortaya çıkabilen dil tümörü, ağızda tat bozuklukları ve kanamalarla ortaya çıkmaktadır. Zaman içinde sorun ciddi bir hal almaya başlar ve kanamaya yol açan yara oluşumu da kişinin acı çekmesine neden olabilmektedir. Bu yara oluşumları nedeniyle kişinin besin tüketmesi, ısısı yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketimi esnasında çok şiddetli ağrılar ortaya çıktığı için iştahsızlık sorunu zamanla ortaya çıkmaktadır.
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak, orta yaşını geçmiş kişilerde ortaya çıkan dil tümörü, dilin bir bölümünün ameliyatla alınmasına dek ilerleyebilir. Ancak tümör oluşumu iyi huylu ise ya da başlangıç aşamasında fark edilmiş ise tedavisi mümkün olabilmektedir.
İyi Huylu Dil Tümörü Nedenleri Nelerdir?
- Sigara ve alkol kullanımı, dil tümörünün oluşumunun temel nedenlerinden bir tanesidir. Özellikle uzun yıllar kullanılan zararlı alışkanlıklar, dil tümörüne yol açmaktadır.
- Dil tümörü net olarak fark edilmeden önce, başlangıçta dilde oluşmuş bir iltihaplanma sanılabilir. Ancak ilerleyen aşamalarda tümör olduğu fark edilir ve genellikle de bu aşamada artık tedavi için çok başarı beklenmez.
- Dişlerde kullanılan ve ağza uygun olmasına dikkat edilmeden kullanılan diş protezleri, ağız içinde iltihaplanmaya yol açabilmektedir. Bu iltihaplanma sonucunda ise ciddi bir tümör riski ortaya çıkmaktadır.
- Genetik faktörler de dilde oluşan tümör üzerinde etkilidir. Tümör genetik kanallar vasıtasıyla anne ve babadan çocuğa geçebilir. Bu durum çocuğun ağız ve dil sağlığı için ciddi bir risk anlamına gelmektedir.
Dil tümöründe teşhis aşaması, genellikle hasta tarafından dile getirilen şikayetler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Dilden alınan bir parça ya da tükürük örneği, patolojik olarak incelenir ve tanı konur. Kan testi de yapılması bu aşamada uygundur. Tanı konması, tümörün cinsinin belirlenmesi bakımından oldukça önemlidir. Tümör kötü huylu ise acilen tedavi altına alınması gerekir. İyi huylu tümörler nispeten daha kolay tedavi edilebilmektedir.
İyi Huylu Dil Tümörü Tedavisi
Dil tümörü tedavisinde, bacak arası bölgeden veya kalça türündeki yumuşak dokulardan parça alınarak dilde tümör nedeniyle meydana gelen boşluklar doldurulur. Bu sayede konuşma bozukluğu en aza indirilebilir. Tümör çok yayılmış ise kişinin çene kemiğinin de işlemler öncesinde çıkarılması gerekebilmektedir.
Dil tümöründe, diğer tümörlerde olduğu gibi erken teşhis son derece önemlidir. Erken teşhis edilen vakalarda doku çıkarma yahut kemik çıkarma gibi işlemlere gerek kalmadan tedavi sağlanabilir.
Henüz yorum yapılmamış.