Bilgi Yeriniz

Göğsümdeki Gaz Sıkışması

15.03.2018
7.665
Göğsümdeki Gaz Sıkışması

Bazı kişiler, göğüs bölgesinde gaz sıkışması hissedebilir ve bu durumda paniğe kapılabilir. Bu paniğin sebebi, göğüste ortaya çıkan sıkışmanın, doğrudan kalp rahatsızlıklarını akla getirmesidir. Göğüs sıkışmaları sürekli olarak meydana geliyor ve rahatsızlık veriyorsa, kontrol edilmesinde fayda vardır. Çoğu zaman önemsiz gaz sıkışmaları nedeniyle göğüste ağrı hissedilse de, ciddi bir durum da söz konusu olabilir.

Her Göğüs Sıkışması Gaz Sıkışması mı?

Göğüs bölgesinde sıkışma hissine genel olarak biriken gazlar neden olmaktadır. Ancak bazı etmenler de gazla ilgisi olmadan göğüste sıkışmaya neden olabilmektedir. Gaz birikimi dışındaki nedenler aşağıda sıralanmıştır:

  • Kişinin stres faktörlerine maruz kalması, yoğun kaygı duyması ve bir durum nedeniyle endişe içinde bulunması, göğüste hassasiyet ve sıkışmaya neden olabilmektedir. Bilindiği gibi beklenmedik, ani kötü haber alan kişilerde kalp spazmı da ilk olarak göğüs sıkışması ile kendini gösterir. Bedende, psikolojik durumun etkisi hafife alınamayacak denli büyüktür ve bu nedenle de stresten kaçınmaya dikkat edilmesi son derece önemlidir.
  • Kişinin ciddi bir kaza geçirmesi, yüksek bir yerden düşmesi yahut bir travmaya maruz kalması durumlarında, eğer darbe alınan bölge göğüs ise burada sıkışma hissi ortaya çıkabilmektedir. En doğru sonuç ve kesin tanı için kişi mutlaka doktora görünmelidir.
  • Tıp dilinde hipno pampek adıyla bilinen uyku felci, nadiren görülen ancak göğüste sıkışma hissi belirtisine sahip olan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde, uykudan uyandıktan hemen sonra, beyinsel olarak kişi uyanmış olsa da, beden beyin fonksiyonlarını yerine getiremez. Uyku felcinin temel nedenleri uyku bozukluğu – düzensizliği, stres ve kaygı olarak ifade edilebilir.
  • Kalp ile ilgili ciddi sorunlar; başlangıçta göğüs sıkışması ile sinyal verebilmektedir ki, bu sinyaller görmezden gelinmemelidir. Göğüs sıkışmasına ek olarak midede bulantı, kusma eylemi ya da nefes almada güçlük gibi durumlar da söz konusu ise kişinin kalp krizi geçiriyor olma olasılığı hayli yüksektir. Bu nedenle belirtiler ihmal edilmeden mutlaka muayene olunmalıdır

Göğüste Gaz Sıkışması Tedavisi

Göğüs sıkışması şikayeti ile doktora giden hastalarda, ilk olarak buna neden olan faktörlerin belirlenebilmesi önemlidir. Tanı konduktan sonra ise doğrudan tedavi sürecine geçilir. Sorun uyku felci ise hastaya istirahat, dengeli – düzenli beslenme ve egzersiz önerilir. Aynı zamanda bu hastalar stresten kesinlikle uzak durmalıdır.

Travmatik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan göğüs sıkışmasında, doktorun önerisi ile bir tedavi uygulanır. Bu uygulama esnasında, travma kaynaklı bedensel hasarın en kısa sürede en aza indirilmesi hedeflenir. MR, röntgen gibi yöntemler kullanılarak bedensel bir kırık, çıkık durumu olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Bunlara ek olarak, göğüs sıkışması kalp hastalıklarında ileri gelen bir durumsa; mutlaka doktor tavsiyeleri dikkate alınmalı ve özenle uygulanmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.