Bilgi Yeriniz

Ev Yapımı Şarap Nasıl Saklanır?

07.06.2018
2.960
Ev Yapımı Şarap Nasıl Saklanır?

Şarap, canlı bir içecektir çünkü fıçıdaki bekleme süresinde ve sonrasında da olgunlaşmaya devam eder. Yıllanan şarabın çok daha makbul olduğu bilinen bir durumdur. Bunun için de şarabın bozulmadan yıllanabilmesi çok önemli bir detaydır. Özellikle ev yapımı şaraplarda, katkı maddesi de bulunmadığı için saklama koşullarına çok daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ev Şarabını Saklama Yöntemleri Nelerdir?

  • Şarap, mutlaka ısıdan, sesten ve nemden uzak bir yerde muhafaza edilmelidir. Şarap yapısal olarak her türlü titreşimden etkilenen hassas bir yapıdadır.
  • Bu nedenle şaraplar güneş görmeyen, serin ve uzun bir süre boyunca karanlık kalacak bir alanda saklanmalıdır. Eskiden şarap mahzenlerinde şarapların fıçılarla saklandığı düşünülürse, bu durum çok da anormal değildir.
  • Nem oranı, şarabın saklandığı yerde %75 civarında olmalıdır. Buna ek olarak ısı en az 12 derece ve en fazla 15 derece olmalıdır. Eğer şarabın muhafaza edildiği alanda sıcaklık 18 derece ve üstüne çıkarsa, şarap yıpranacak ve kısa bir süre içinde de bozulacaktır.
  • Saklamak için beyaz ve kırmızı şarap seçilebilir. Aynı şekilde ev yapımı şaraplar da uygun şartlar altında saklanabilir.

Ev Şarabını Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev yapımı şarap, her ne kadar fabrikasyon şaraplarla ayrı görülmese de, saklanma koşullarına çok daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Özellikle şarabın saklandığı mekân ile birlikte, şarabın şişesinin, mantarının özelliklerine dahi çok dikkat edilmelidir. Bu konuda dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Ev yapımı şarabın şişesi mutlaka bir tıpa ile kapatılmalıdır. Tıpa mantar tıpa değilse hava alma olasılığı yüksek olacaktır, bu nedenle hiçbir şekilde hava almayacak, sıkı bir biçimde kapatılabilen bir başka kapaklı şişe de şarabın muhafazası için kullanılabilir.
  • Mantar tıpa ile ağzı kapatılmış olan şarabın muhafazası sırasında hava almasının önlenebilmesi için mutlaka şarap şişesi yatay pozisyonda tutulmalıdır. Bu şekilde mantar sürekli olarak şarap ile temas ederek nemli kalacak, kuruyup küçülme ve kenarlarından hava alma olasılığı da böylelikle ortadan kalkacaktır.
  • Başta bahsedildiği gibi nem, ısı ve ses dalgalarının ulaşamayacağı bir yerin bulunması çok önemlidir. Böyle bir yer mevcut değil ise ve şarap tüketimi daimi ise özel olarak üretilmiş olan şarap dolapları çok işe yarayacaktır.
  • Şarap şişesi, gardırobun karanlık ve dip kısmında da saklanabilir. Isı değerlerinin 12 – 15 derece arasında olması yeterli olacaktır.
  • Şarap hemen tüketilmeyecek ve yıllandırılacak ise nem oranı % 80’e kadar ulaşmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.