Elde Sert Ağrılı Kitle
Elde hissedilen kitle, el bileğinin iç kısmında, avuç içine doğru ya da elin dış kısmında, yüzeyde görülen kisttir. Tıpta adı “ganglion kisti” olarak bilinir. Bu kistler genellikle 30 yaş ve üstü insanlarda görülür. Genç ve yaşlı nüfusta da daha nadir de olsa görülebilmektedir. Çoğunlukla kadınlarda rastlanan bir kitle türüdür.
Ganglion kisti, genellikle el bileğinin sırt kısmında oluşurken, bileğin iç bölümünde de kiste rastlanabilir. Kistin iç yapısı jel ile doludur ve genellikle tek parçadır. Beze gibi bir görünümü vardır. Ancak bu tek parçalık kistin içi de tek parça olmayıp odacıklar ile dolu olabiliyor. El kisti, yalnızca yaş ilerlemesinden oluşabilen bir rahatsızlık değildir. Elin ya da el bileğinin bir iş yaparken gün içinde fazla zorlanmış olması, ters bir hareket yapmak da bu duruma sebebiyet verebilir. El parmak eklemlerinde yıpranma, aşınma, kireçlenme gibi durumlar da elde kitle oluşumuna zemin hazırlayabilir.
Eldeki sert ağrılı kitle, kötü huylu bir kist içermez. Bu sebeple, diğer doku ve organlara da zarar vermez. Yumuşak bir yapıya sahiplerdir. Zaman içerisinde boyut değiştiren kist, birden büyüyeceği gibi birden tamamen de kaybolabilir.
Elde Kitlenin Belirtileri Nelerdir?
Bu kitlenin en belirgin belirtisi, elde şişkinlik olmasıdır. Kitlenin ilk oluştuğu aşamada hastanın pek bir şikayeti olmaz ancak zamanla kist büyüdükçe ağrı, sızı derecesi de artar. Uzun süre geçmeyebilir. Bu da hastada estetik kaygısı yaratabilir.
Basitçe söylenecek olursa, el bileğinin iç veya dış bölümünde ceviz veya fındık büyüklüğünde, beze formunda yumrular varsa kist oluşumu olabilir ve bir ortopediste görünmek gerekir.
Elde Sert Ağrılı Kitle Tedavisi
Kist, zamanla boyut değiştirebilir. Birden büyüyebileceği gibi, birden tamamen kaybolabilir de. Ancak yok olması, bir daha oluşmayacağı anlamına gelmez. Bu gibi bir durumda veya kistin ağrılarının başladığı evrede elin o bölgesini gün içinde o kadar yormamak gerekir.
Kişi elinde bir kitle oluştuğunu hissettiği an, uzman bir doktora başvurmalıdır. Şikayetinin üzerine doktor tanıyı koyar. Tanıyı koyabilmek için en doğru muayene aracı eli ultrason cihazı ile incelemektir. Eğer hasta sadece estetik kaygıdan ötürü kitleden bir rahatsızlık duyuyorsa, doktor iğne ile kistin içindeki sıvıyı çekme yöntemini uygular. Bu yöntem iz bırakmayacak ve eli eski formuna kavuşturacaktır.
İkinci bir yöntem de cerrahi müdahaledir. Ele cerrahi bir operasyon yapılır ve kitle alınır. Ancak bu ameliyat sonrasında elin mümkün olduğunca dinlendirilmesi gerekir. Kistin nerde olduğu fark etmeksizin, el bileğinin 2-3 gün oynatmadan ve o eli kullanmadan durması gerekir.
Halk arasında, kitleler için koca karı yöntemi denilen türden bir tedavi yaygındır. Bu yönteme ‘para basma yöntemi’ denir. Mantık çok basit, kitlenin bulunduğu bölgenin üzerine para koyup bastırmak. Bu kitleyi yok etmiş gibi bir görünüm sağlar ancak bu yöntemle kitle sadece yassı bir form alır ve yassı olarak uzamaya devam eder. Dolayısıyla bu zararlı yöntem bir tedavi çeşidi değildir, denenmemesi gerekir.
Henüz yorum yapılmamış.