Ekmek Nasıl Saklanır?
Birçoğumuz tarafından fazlasıyla sevilerek tüketilen ekmek, bayatlamaya oldukça müsaittir. Ekmeğin bayatlamadan muhafaza edilebilmesi için de birtakım yöntemler mevcuttur ancak dikkat edilmediği takdirde ekmeklerde küflenme sorunu ortaya çıkabilmektedir. Küflenmese de, bayatlamış haldeki ekmeğin tüketimi taze kadar keyifli olmadığı için ekmekler israf olabilmektedir. Ekmekler farklı yöntemler kullanılarak muhafaza edilebilir. Bu yöntemlere aşağıda yer verilmektedir.
Ekmek Saklama Yöntemleri Nelerdir?
1-)Poşette Muhafaza
Ekmeklerin en yaygın saklandığı yöntem, poşetleme yöntemidir. Ancak bu yöntem ekmeğin bayatlamasını engellemediği için kısa süre içinde tüketilecek olan ekmekler için kullanılması tavsiye edilmektedir. Ekmek poşete konmadan önce soğuması beklenmelidir, aksi halde poşetin içinde terleme yapabilir ve bu da ekmekte nemlenmeye yol açabilir.
2-)Buzdolabında Muhafaza
Ekmeklerin ilk günkü tazeliğinde muhafaza edilebilmesi için buzdolabında saklamak iyi bir fikirdir. Ekmekler sıcaklığa maruz kaldıklarında bozulmaya oldukça meyillidir. Bu nedenle ekmek buzdolabında poşet içinde saklandığında, ihtiyacı olan kuru ve serin alan da sağlanmış olur. Poşete konan ekmeğin iyice havası alınmalıdır. Tüketilecek kadar miktar poşetten alınmalı, geri kalan ekmekler poşetten çıkarılmamalıdır. Bu şekilde saklanan ekmekler, 4 güne kadar muhafaza edilebilmektedir.
3-)Derin Dondurucuda Muhafaza
Ekmeklerin saklanmasında en iyi yöntemlerden biri de derin dondurucu yöntemidir. Derin dondurucuya konan ekmekler, buzu çözüldükten sonra da aynı tazelikte tüketilebilmektedir. Birkaç gün boyunca tüketilmeyecek taze ekmekler, temiz ve kuru bir poşete konmalı ve ağızları sıkıca başlanmadan önce havası alınmalıdır. Her bir poşette, tek tüketimlik ekmek bulunması tavsiye edilir. Böylece her defasında tüm ekmeklerin çıkarılmasına gerek kalmayacaktır.
Kullanılma zamanından birkaç saat önce ekmeklerin derin dondurucudan çıkarılması, kısa sürede tüketime hazır hale gelmelerini sağlayacaktır. Ekmekler poşetten çıkarılır ve bir beze sarılarak bekletilirse, ekmeklerde ıslaklık sorunu da engellenmiş olacaktır.
Ekmek Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Gün içinde saklanmadan tüketilecek olan ekmeğin yumuşaklığını ve tazeliğini koruyabilmesi için kapalı bir ekmek kutusu ya da poşete konması gerekmektedir.
- Sıcak durumdaki ekmek bir süre açıkta bekletilip daha sonra poşete konmalıdır.
- Sıcak havalarda poşetle buzdolabında muhafaza edilmesi gereken ekmek, küflenmeyecektir. Ancak kullanım öncesinde en azından yarım saat kadar ekmek oda sıcaklığında bekletilmeli, daha sonra tüketilmelidir.
- Ambalajlı olarak satışa sunulan ekmekler tamamen tüketilmemiş ise geri kalanlar ambalajın içinde muhafaza edilmelidir.
- Donmuş haldeki ekmeklerin tüketimi için en ideal süre 3 aydır. Bu süreden sonra ekmek tazeliğini ve lezzetini kaybedecektir.
- Ekmeğin saklandığı poşette terleme nedeniyle su tanecikleri oluşmuş ise poşet derhal değiştirilmeli ve ekmekte nem oluşmuş ise poşetten önce ekmek temiz bir beze sarılıp öyle poşete konmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.