Donmuş Bal Nasıl Çözülür?
Bal, vücudun gerek duyduğu aminoasit, enzim ve mineraller açısından oldukça zengin bir besindir. Türkiye’de de üretimi oldukça yaygındır. Küçük büyük fark etmeksizin bal, tüketilmesi gereken bir besin kaynağıdır.
Balın Faydaları Nelerdir?
- C vitamini açısından zengin olan bal, bağışıklığı güçlendirir. Vücudun grip gibi enfeksiyon rahatsızlıklarıyla mücadelesini kolaylaştırır.
- Kırmızı kan hücrelerinin sayısını arttırır, dolayısıyla vücuttaki oksijen seviyesi yükselir. Demir eksikliğini giderir ve enerjiyi arttırır.
- Çaylara, kahvelere atılan küp şekerden çok daha farklı bir kimyasal yapıya sahip olduğu için daha sağlıklıdır. Şeker yerine kullanılabilir.
- Balgam ve astım tedavilerinde, ülser bazı diğer rahatsızlıklarda şifalı bir niteliğe sahiptir.
- Çocuklarda ishali önler.
- Bal ile yapılan cilt maskelerinin kullanımı da yaygındır. Saç dökülmesine de faydası vardır.
- Öksürük şurubu ya da tableti yerine şurup kıvamında bal yemek, boğazda tahriş olan yerleri yatıştırır.
Bal Neden Donar?
Balın donması onun kalitesizliğini ya da sahte oluşunu göstermez. İlk başta sıvı halde alınan bal, zamanla dipten uca, kavanozun üst bölümüne doğru katılaşır. Donma durumu daha çok çiçek ballarda görülür. Ortam şartları ve balın bekleme süresi bu durumu etkiler ancak yine de genellikle karşılaşılan bir durumdur. Hatta sadece içerisine şeker şurubu katılmış olan, sahte ballar donmaz. Donmayı önlemek adına balı oda sıcaklığında, dolap gibi güneş görmeyen bir yerde muhafaza etmeniz en doğrusu olacaktır.
Donmuş Bal Nasıl Çözülür?
1-)Sıcak Suda Eritmek
- Bu işlem için bir cam kavanoz kullanabilirsiniz. Cam kavanoz ısıyı kolay iletecektir ve yüksek ısıda kolay kolay zarar görmez. Oda sıcaklığındaki bir kavanoz kullanmanız en idealidir çünkü soğuk kavanoz sıcak su ile temasta çatlama yapabilir.
- Balı bu oda sıcaklığındaki cam kavanoza dökün. Sonra kavanozu bir tencere içine koyup su ekleyin. Su seviyesi kavanozdaki bal ile aynı seviyede olmalıdır. Suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve tencereyi ısı geçirmeyen bir zemine koyun. Kavanozu tencerenin tam ortasına yerleştirin ve kapağını kapatın.
- Ancak çok sıkı kapatmamaya dikkat edin, çünkü hava akımının engellenmemesi gerek. Ara ara balı karıştırın. Tencereyi ocaktan aldıktan sonra su hala sıcakken balı karıştırmaya başlarsanız, daha hızlı sonuç alırsınız. Balın kristalleşmesinin çözüldüğünü ve inceldiğini görene dek karıştırın. 20-60 dakika arası bir zamanda bal tamamen çözülecektir. Çözüldükten sonra kavanozu sudan çıkarın ve havlu ile kurulayın. Daha sonra balı oda sıcaklığında muhafaza edin.
3-)Mikrodalgada Eritmek
Donmuş olan balınızı, mikrodalga fırına dayanıklı bir kabın içine dökün. Porselen ve kalın cam kaseler bu işlem için uygun olacaktır. Metal kullanmamanız gerekir. Mikrodalga fırını orta seviye sıcaklığa ayarlayın, kaseyi de fırına koyun. 30-40 saniye kadar balı fırında eritin. Erime süresi balın miktarına ve fırının sıcaklığına bağlı olarak değişkenlik göstereceği için bal erirken kontrol edin.
Eğer belirlediğiniz süreden daha kısa bir zamanda eridiyse, fırını kapatıp kaseyi çıkarabilirsiniz. Çıkardıktan sonra bal tamamen eriyene kadar sürekli karıştırmaya devam edin. Bu işlemden sonra balı yine oda sıcaklığında muhafaza etmeniz gerekir.
Henüz yorum yapılmamış.