Diş Eti Sarkması ve Şişmesi
Diş eti sarkması ve diş etinde şişme meydana gelmesi, diş hastalıkları arasında bulunan sancılı bir sürecin başlangıcıdır. Yaş fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkma potansiyeline sahip olan bu durum, farklı nedenlere dayanmaktadır.
Diş ile ilgili sorunlar hafife alınmamalı, diş etlerinde ortaya çıkan sarkma ve şişme gibi durumlarda da muhakkak tedavi olunmalıdır. Damak hastalığı olarak bilinen diş eti sorunu, ilk olarak diş etlerinde sarkma ve şişme olarak ortaya çıkar. Bu durum kişinin günlük yaşamını da olumsuz yönde etkilemektedir.
Diş Eti Sarkmasının ve Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?
- Yiyeceklerin çok sıcak bir biçimde tüketilmesi, çok sıcakken içeceklerin içilmesi temel sebeplerden bir tanesidir.
- Alkolün çok fazla kullanılması ve bunun yanı sıra çok sık sigara içmek de diş etlerinde sarkma nedenidir.
- Dişlerin doğru fırçalanmaması, ağız sağlığına dikkat edilmemesi ya da önemsiz bir durum olarak görülmesi, diş fırçalarken kullanılan fırçadaki kılların çok sert olması gbi basit görünen durumlar sonucunda da diş etlerinde şişme ve sarkma oluşumu gözlemlenebilmektedir.
- Ağız içine besinler yoluyla yerleşen ve burada üremeye devam eden bazı bakteri türleri de diş eti hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Bu durum, diş temizliğine dikkat edilmemesi nedeniyle çok daha ciddi sorunlara da yol açabilmektedir. Diş etlerinin şişmesi, ağız içinde çok fazla bakteri bulunduğunun da bir göstergesi olarak kabul edilebilmektedir.
- Hormonsal dengesizlikler de diş ve diş etlerinde kendini gösterebilir. Hormonsal bir bozukluğa sahip olan kişilerde kadınlar için özellikle de gebelik döneminde, diş eti sarkması ve şişmesi yaygın olarak ortaya çıkabilmektedir.
Diş Eti Sarkması ve Şişmesi Tedavisi
Diş etinde şişme ve sarkma meydana gelen kişi, oldukça kolay bir seçenek olarak, diş etlerinin tedavi edilmesinde önemli bir rol oynayan su ve tuz karışımından yararlanabilir. Bu karışım her gün sabah ve akşam olmak üzere, gargara şeklinde kullanılmalıdır. Şişlikler için ise ılık limonlu su aynı şekilde gargara yapılarak kullanılabilmektedir. Bunun yanında ağız bakımı da ihmal edilmemelidir.
Diş fırçalama esnasında kullanılan diş fırçasında kıl yapısı yumuşak olmalıdır. Aynı zamanda dairesel hareketler yerine yukarı ve aşağı doğru hareketlerle, diş etlerine zarar vermeden fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir.
Diş etinde şişme için sıcak ve soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Bunlara ek olarak kişinin gün içinde su tüketimine de dikkat etmesi ve su içimini artırması önemli bir ayrıntıdır. Diş ve diş eti sorunlarının ağız sağlığını, boğazı ve konuşmayı olumsuz yönde etkileyecek güçte olabileceği en ufak bir sorunda doğrudan diş doktoruna gidilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Diş sorunları bütün hayatın olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.