Bilgi Yeriniz

Derin Dondurucuda Tavuk Ne Kadar Saklanır?

03.05.2018
5.028
Derin Dondurucuda Tavuk Ne Kadar Saklanır?

Dondurulmuş gıdalar, pratikliği açısından çoğu insan tarafından tercih edilen yiyeceklerdir. Bu gıdalar özellikle yıkanmış, doğranmış ve hazır oldukları için cezbedici olabiliyor. Sebze ve meyvelerin daha uzun ömürlü olabilmesi ve daha sağlıklı tüketilebilmeleri için çeşitli yöntemler vardır. Olgun olan sebzelerin dondurulması pek de mümkün ve doğru değildir. Fakat olgunlaşmamış yiyecekleri derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Dondurulmuş gıda, uygun saklama koşullarında hazır hale getirilmiş, ayıklanmış, iyice yıkanmış, doğranmış ve pişirilmemiş yiyeceklerdir. “Ani şoklama” adı verilen yöntemle, besinler sıkıştırılır ve hava almayacak şekilde paketlenir. Böylelikle sıfırın altında, eksi derecelerde uzun süre muhafaza edilebilirler. Bu derece soğukta muhafaza edilmeleri, bakteri ve mikroorganizma oluşumunu da engelleyecektir.

Gelelim tavuk, balık ve et ürünlerine…

Derin Dondurucuda Tavuk Ne Kadar Saklanır?

Etin dondurucuda saklanma durumunda, etin parçalanma şekli önemlidir. Eğer kıyma halinde ise en geç 2 gün içerisinde tüketilmelidir ve dondurucuda saklanması pek de uygun değildir. Kırmızı bütün et 1-2 ay dondurucuda saklanabilir. Büyük parça tavuk, balık tarzı besinler ise kırmızı ete göre daha kısa saklanma ömrüne sahiplerdir. Tavuk ve balık derin dondurucuda maksimum 15 gün muhafaza edilmelidir.

Derin Dondurucuda Tavuk Nasıl Muhafaza Edilir?

Taze tavuklar, buzdolabında 4 derecede ya da daha düşük sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Marketten, kasaptan alınan parça ya da tüm tavuklar, 2 gün içerisinde tüketilecekse buzdolabında; 2 gün içinde kullanılmayacaksa da kesinlikle derin dondurucuda saklanmalıdır.

Derin dondurucuda bekletilen tavukların üzeri fazla buz bağlamamalı ve tavuklar, kaskatı bir hal almamalıdır. Bunun için yapabileceğiniz şey; marketten aldığınız tavuğu market paketinden çıkarıp bir folyo veya dondurucu kağıt kullanarak sıkıca sarmak. Eğer tavuk etini 2 aydan daha fazla bir süre için saklayacaksanız, çift sargı yapmanız gerekir. Buz kristallerinin oluşmasını önlemek için tavuğu sıkıca, hava bırakmayacak şekilde sardığınızdan emin olun. Aksi takdirde, dondurucu yanıklar oluşacaktır. Etin ne kadar süredir dondurucuda olduğunu bilmek için de paketledikten sonra üzerine tarihi not edebilirsiniz.

Tavuk, mümkün olduğunca çabuk dondurucuya yerleştirilmelidir. Buzdolaplarının kapakları sık sık açıldığı için dolabın içinde sıcaklık dalgalanmaları olur ve bu da buzdolabında saklanan etin, tavuğun saklanma süresini kısaltır. Derin dondurucularda ise 9 aya kadar et, tavuk ürünleri saklanabilir.

Tavuk Saklama Yöntemleri Nelerdir?

1-)Haşlanmış Saklanan Tavuk

Haşlanmış tavukların bozulma oranı çok daha düşüktür. Uzun süre, derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Buradaki önemli husus, tavuğun güzel haşlanmış ve soğutulmuş olmasıdır. Soğumadan asla derin dondurucuya konulmamalıdır. Aksi halde hızlıca bozulacaktır. Haşlanan tavuk etlerini kilitli buzdolabı poşetlerine koyarak saklayabilirsiniz.

2-)Çiğ Tavuk Eti Saklanması

Çiğ tavuğu derin dondurucuda saklamak daha zor bir işlemdir. Tavuk eti çiğ halde dondurucuda çok uzun süre saklanmamalıdır. Çiğ tavuklar dondurucuda saklanırken mutlaka buzdolabı poşetinde saklanmalıdırlar. Buzdolabı poşetleri, saklama ömrünü uzatır.

Çiğ tavuk, dondurucudan çıkarıldığı gibi değil de eritildikten sonra tüketilmelidir ve eridikten sonra asla dondurucuya geri konulmamalıdır. Bu durumda tavuk bozulur.

NOT: Marketlerden dondurulmuş gıda alırken, paketlerinin mutlaka el ile kontrol edilmesi gerekir. Ürünlerin saklandığı ortam yeterince soğuk olmayabilir, hafif çözülme olmuş olabilir. Bunun yanı sıra son kullanma tarihi de kontrol edilmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.