Damacana Nasıl Temizlenir?
Su tüketimi, yaşamın devamı için en önemli noktadır. Günümüzde çeşme suları artık eskisi kadar temiz olmadığından hazır su tüketimi artmış ve hazır su bir sektör halini almıştır. Bu da damacanalar ile 15 kiloluk suların üretilmesini önemli bir hale getirmiştir. Damacana su kullanımı sağlıklı olsa da, bu damacanaların temizlenmesi hijyenin sağlanması bakımından son derece önemlidir.
Damacana temiz olmazsa içine konan su da kirlenecek ve içilmez hale gelecektir. Bu durumun fark edilmemesi halinde ise çeşitli sağlık sorunları ve mikrobik vakalarda artış meydana gelmesi söz konusu olabilir. Damacana temizliği üç farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:
Damacana Nasıl Temizlenir?
1-)Suyla Temizlik
Damacana temizliğinde kullanılan en etkili yöntemlerden bir tanesi suyla temizlemedir. Bu aynı zamanda uygulanabilecek en kolay yöntemdir. İçi boşaltılan damacananın içine, toplam hacmin 1 / 4’ü kadar su konur ve damacana kapağı kapatıldıktan sonra iyice çalkalanır. Çalkalama işleminden sonra bu az miktardaki su boşaltılır ve içine yeniden su konur. Düzenli olarak suyla çalkalama işlemi, damacana içinde biriken bakterilerin temizlenmesini sağlayacaktır.
2-)Kaya Tuzu, Limon ve Sirkeyle Temizleme
Yalnızca su ile temizleme yöntemi yeterince hijyenik ve tatmin edici olmamış ise kaya tuzu – limon – sirke üçlüsünden de yardım alınabilir:
- Bunun için ilk olarak damacananın içi boşaltılır. Ardından içine bir avuç kaya tuzu atılır. Daha sonra bir çay bardağı sirke ile bir adet limonun suyu yine damacananın içine eklenir.
- Kaya tuzu, sirke ve limon, damacananın ağzı kapatılarak iyice çalkalanır ve tüm malzemelerin iyice birbirine karışması sağlanır.
- İlk çalkalamadan yirmi dakika sonra yeniden çalkalanır. Bu işlem 4 saate kadar sürdürülür. Her yarım saate bir defa hızlı ve güçlü şekilde çalkalama işlemi tekrar edilmelidir.
- Bu şekilde içi temizlenen damacananın dış kısmının temizliğinde ise yarım çay bardağı sirke ve bir limon suyu karıştırılır, damacananın dış yüzeyi bu karışımda ıslatılmış bir bez ile silinir.
- İç ve dış temizlik bittikten sonra damacana su ile iyice çalkalanarak durulanmalıdır. Durulama işlemi iyi yapılmazsa, içine konacak suyun tadı değişecektir.
3-)Kumla Temizleme
Kumla temizleme, daha çok içinde uzun müddet su beklemiş ve damacananın dibinde yosunlaşma meydana gelmiş ise işe yarayan bir yöntemdir. İçi boşaltılan damacananın içine 1 / 5 oranında kum doldurulur. Bir miktar da kaya tuzu arzuya göre eklenebilir. Damacana tuz ve kum karışımı içindeyken iyice çalkalanır. Daha sonra iyice durulanır.
Damacana Pompasını Temizleme Yöntemleri
Damacana kadar önemli olan pompa temizliği için ilk olarak pompa damacanadan sökülür ve bir bardak kadar kaynar su hazırlanır. İlk önce damacana içine yerleşen bölüm temiz bir fırçayla iyice fırçalanır, daha sonra pompaya daha önceden hazırlanmış olan kaynar su çekilir. Suyun pompa musluğundan akması sağlanır. Son olarak pompa iç ve dışı iyice su altında durulanır ve damacananın ağzına yerleştirilir.
Henüz yorum yapılmamış.