Camdaki Yağlı Boya Nasıl Çıkar?
Yağlı boya, bir çok mekanda kullanılabilen ve etrafa da sıçrayabilen bir malzemedir. Sıçrama sonrasında bu zeminde iz kalması muhtemeldir. Yağlı boya bir şekilde camda bir leke oluşturmuş ise bu lekenin çıkarılması aslında zor değildir. Bunun için bazı yöntemler kullanılabilmektedir.
Camdaki Yağlı Boya Nasıl Çıkar?
1-)Lekenin Kazınması
İlk olarak yağlı boya lekelerinin kazınması önerilir. Bu yöntem hem pratik hem de diğerlerine göre daha az uğraştırıcı bir yöntemdir. Bu işlem için ilk olarak sahip olunması gereken bir jilet ya da maket bıçağı türündeki bir malzemedir. Bu malzemenin kullanımı sırasında çok dikkatli olunmalı ve ellerde kesik oluşmamasına çok dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra kullanılan jilet ya da maket bıçağı çok sert bir biçimde kullanılırsa, camın çizik içinde kalması da olasılıklardan bir tanesidir.
2-)Tiner Kullanmak
Yağlı boyanın kullanımı sırasında sıçrama ya da bulaşma sorununda en etkili çözüm tiner kullanımıdır. Cam üzerindeki boya lekeleri, bir beze ya da pamuk üzerine dökülen bir miktar tiner ile silinmelidir. Silme işleminden sonra, tiner kokusu mutlaka kullanılan alandan temizlenmelidir. Aksi halde uzun süre bu konuya maruz kalan kişilerde birçok sağlık sorunu çok kısa bir süre içinde ortaya çıkacaktır. Tiner kokusuna uzun süre maruz kalmak astım ve KOAH gibi rahatsızlıklar için de tetikleyici özellik göstermektedir.
Yağlı Boya Lekesini Temizleme ile İlgili Öneriler
- Yağlı boya lekelerinin cama sıçraması halinde, koli bandı ile yağlı boya lekesinin sıçradığı bölge bantlanmalıdır. Daha sonra bandın leke üzerine iyice yapışması için bant üzerine iyice bastırılır ve bant birden çekilir.
- Yağlı boya kuruduğunda çok daha zor çıkan bir leke haline gelmektedir. Bu yüzden henüz kurumamış durumda olan yağlı boya bir bezle hızlıca silinmeli ve kuruması önlenmelidir.
- Camdaki yağlı boya lekelerinin temizlenmesinde, bazı kozmetik ürünleri ve kimyasallar da kullanılabilmektedir. Camdan yağlı boyanın kazınması oldukça az yıpratıcı bir işlem olduğu için aseton türü solvent çözücülerle bu lekelerin çok fazla uğraşmadan çıkarılması mümkün olabilmektedir.
- Camda oluşan yağlı boya lekesinin çıkarılması için kimyasal çözeltiler kullanılacaksa, bu tür malzemeler mutlaka derin bir kapta ya da sprey şişesinde muhafaza edilmelidir. Bu kap içinde bulunan malzeme, camdaki boya lekelerinin üzerine püskürtülür, daha sonra bir süre beklenir ve boya kalıntıları bir başka bezle cam üzerinden temizlenir.
- Kimyasal malzemeler derin bir kap içinde kullanılacaksa, bir bez yardımıyla boya ile çözeltinin temas etmesi sağlanır. 15 dakika beklenir ve daha sonra yine bezle hafifçe ovularak boya lekeleri tamamen çıkarılır, boya kalıntısı varsa işlem bir kez daha tekrarlanabilir.
Henüz yorum yapılmamış.