Çamaşır Nasıl Asılır?
Kullandığımız kıyafetleri çamaşır makinesinde doğru bir şekilde yıkamak kadar çamaşırları asmak da önemlidir. Her çamaşırın, kumaş türüne ve rengine göre farklı yıkama prosedürleri vardır. Bu prosedürlere uyulmadığı takdirde çamaşırlar kolayca yıpranabilir, renkleri solabilir, küçülebilirler. Bu sebeple çamaşır yıkarken çamaşırları renklerine ve türlerine göre ayırmak, kullanılacak deterjanın özelliğine dikkat etmek, çamaşır makinesinin program seçimine dikkat etmek oldukça önemlidir.
Çamaşır Yıkamanın Püf Noktaları
- Çamaşır yıkamadan önce beyaz ve renkli kıyafetlerinizi ayırın. Deterjan kullanımı da beyaz çamaşırlar için ayrı, renkliler için ayrıdır. Buna dikkat edilmesi gerekir. Bu şekilde beyazlarınız daha beyaz görünecek, renklileriniz de renklerini atmayacaklardır. Eğer çok fazla kirli renkli çamaşırınız varsa, onları koyu renkli ve açık renkli kirliler olarak iki gruba ayırabilirsiniz. Koyu renkli ve renk verme ihtimali olan kot gibi çamaşırları ayrı, daha açık renklerde olan ve renk vermeyecek olan çamaşırları ayrı yıkayabilirsiniz.
- Çamaşır makinesinin ömrünü uzatmak ve çamaşırlardaki kirlerin daha kolay çıkmasını sağlamak adına makineyi ağzına kadar doldurmamanız gerekir. Kıyafetler, makine içinde rahat hareket edebilmelidirler.
- Günümüzde deterjanlar ‘konsantre’ olarak üretilmektedir. Deterjan arttıkça, kıyafetler daha temiz olmayacağı için, deterjan paketinde belirtildiği ölçüde deterjan kullanmaya özen gösterin. Çok deterjan eklemek, çamaşırların durulanmasını zorlaştırır ve kıyafetleri köpüklü bir halde bırakabilir.
- Yumuşatıcılar da aynı şekilde, belirtilen ölçek kadar eklenmelidir. Aksi takdirde kıyafetlerinizin rengi kısa sürede solmaya başlayacaktır.
- Kirli sepetinde duran çamaşırlar arasında lekeli çamaşırların bulunmamasına dikkat edin. Çünkü çamaşırlardaki lekeler birbirine geçebilmektedir.
- Yaygın olarak bilindiği üzere, beyaz çamaşırlar 60 derecede yıkanırken, renkliler 40 derecede yıkanmalıdırlar. Fakat çok kirli çamaşırınız olduğu takdirde bazı istisnai durumlar oluşur. Örneğin yünlü ve ipek çamaşırlar 30 derecede yıkanır. Beyaz ve lekeli çamaşırlar ise 60 derecede yıkanmalıdır. Kot pantolonlar 40 derecede yıkanmalıdır.
- Kıyafetlerinizi yıkamaya atmadan önce ters çevirmeniz en doğrusu olacaktır. Böylelikle deterjan izi ve kırışık bir görünüm oluşmayacaktır. Renklerinizin solma ihtimali de azalacaktır.
- Çamaşırlarınız yıkandıktan sonra onları makinede bekletmemeye özen gösterin. Makinede fazla kalan çamaşırlar koku yapabilir ve daha çok kırışabilir.
Çamaşır Nasıl Asılır?
Çamaşırları yanlış şekilde asmak, daha geç kurumalarına ve deforme olmalarına yol açabilir. Mandal izi oluşumuna da sebep olabilir. Yıkarken giysileri bazı kriterlere göre ayırdığımız gibi asarken de bazı hususlara dikkat etmemiz gerekir. Çamaşırların türüne göre daha kolay kuruyacakları şekilde asmak gerekir.
- Çamaşırları asmaya geçmeden önce bir kere elinizde çırparsanız, ütüleme işlemi daha kolay olacaktır.
- Çamaşırlarınızı direkt güneş altında kurutmamanız tavsiye edilir. Serin, esintili fakat güneş almayan bir yerde kurutmanız gerekir. Direkt güneş almaları, çamaşırların ömrünü kısaltacaktır.
- Türlere göre ifade edecek olursak, pantolon asmakla başlayalım. Pantolon, şort, eşofman altı gibi çamaşırlar asılırken, en zoru kuruyan yerleri yani bel kısımlarını alta bakacak şekilde asmak gerekir.
- Gömlek yıkandıktan sonra suyunun süzülmesi adına, bir askıya asıp bekletilmesi daha az kırışık olmasını sağlayacaktır. Sonrasında da gömleğin bol olan yeri çamaşırlığa ya da çamaşır ipine gelecek şekilde asılmalıdır. Yakadan asıldığında daha kolay deforme olabilecektir.
- İç çamaşırlarında, özellikle külotlarda ağ kısmından asmaya özen göstermelisiniz. Erkek iç çamaşırlarında ise lastikli kısım alta gelecek şekilde asmaya dikkat edilmelidir.
Henüz yorum yapılmamış.