Baklava Nasıl Saklanır?
En çok sevilen şerbetli tatlılardan bir tanesi olan baklava, satın alındıktan sonra saklanması sorun olan bir üründür. Şerbetli bir tatlı olduğu için bir süre sonra şekerlenme ya da şerbetin kuruması gibi sorunlar gündeme gelebilmekte, bu da baklavanın nasıl saklanması gerektiğine ilişkin bazı fikirler ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Baklavanın kutusu açıldıktan sonra genellikle buzdolabında saklanması gerektiği düşünülür ancak bu yöntem doğru bir yöntem değildir. Soğuk, şerbetin donmasını ve sertleşmesine neden olacaktır.
Baklava Oda Sıcaklığında Saklanmalı
Hazır olarak satılan baklavalar için ideal saklama yeri oda sıcaklığında uygun bir alandır. Eğer mümkünse baklava uzun bir müddet tüketilmek üzere alınıyor ise söz gelimi bir tepsi gibi, o zaman şerbeti henüz üzerine dökülmemiş baklavaların tercih edilmesi daha rahat bir kullanım olanağı sunacaktır. Günümüzde birçok tatlıcı baklava şerbetini ayrı olarak şişede satmaktadır.
Kuru haldeki baklavanın yenmek için hazır hale gelmesi ise yaklaşık 5 dakika içinde gerçekleşmektedir. Şerbeti dökülmemiş olan baklava açık alanda günler boyu bekletilebilir, bozulma ya da koku vs. sorunlar söz konusu olmayacaktır. Şerbetli baklavaların ise açık bir alanda tüketim süresi 5 gündür. Burada açık alanla kastedilen oda sıcaklığında mutfak türündeki alanlardır.
Ev Baklavasında Püf Noktalar
Bayramlarda ve diğer özel günlerde birçok kadın, baklavayı evde yapmaktadır. Oldukça zahmetli bir iş olan baklava açma işi hakkında bilinmesi ve uygulanması gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
- Ev yapımı baklavada hamurun açılışı çok önemlidir. Hamurun ince açılması, baklavanın lezzet miktarını da artıracaktır.
- Baklava için hazırlanan ve açılan her kat hamurun altına yağ sürülmesi de lezzet veren faktörlerdendir.
- Baklavaya eklenecek olan şerbetin içindeki şeker ve baklava ile şerbetin oranı çok iyi şekilde ayarlanmalıdır.
- Baklavanın hamur olmaması için şerbet çok sıcakken dökülmemelidir. Baklavanın kuru hali soğumuş olmalı, şerbet ise soğuk ılık arası bir durumda olmalıdır.
Bol şekerli bir tatlı olması nedeniyle buzdolabında muhafaza edilmesi sonucunda şekerlenme sorunu ortaya çıkabilir. Bu nedenle baklavanın mutlaka kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmesi önerilmektedir. Doğrudan güneş alması ise baklavanın çok çabuk bir biçimde bozulmasına yol açacaktır.
Baklava hamuru açılıp hazırlandıktan ve baklava ortaya çıkarıldıktan sonra şerbeti hemen dökülmez ise şerbetli baklavadan çok daha uzun süre dayanacağı da bilinmelidir. Ayrıca bu şekilde ortaya çıkabilecek olan şekerleme sorunu da ortadan kalkacaktır. Şerbet tüketimden bir saat – 45 dakika önce döküldüğünde, tüketime kısa zamanda hazır hale gelecek olan baklava, rahatlıkla tüketilebilir.
Henüz yorum yapılmamış.