Baklava Kaç Derecede Pişer?
Baklava, özellikle Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından olduğu için evde de özel günlerde çokça tercih edilen bir tatlıdır. Evde pişirmek isteyenlerin merak ettiği baklavanın pişme derecesi ise aslında kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Yemeklerde ve tatlılarda asıl tadını belli eden pişme derecesidir. Bu yüzden bilhassa bu konu dikkat gerektirmektedir.
Baklava Kaç Derecede Pişer?
Baklava pişirmek oldukça dikkat gerektiren bir konudur. Hamurunun hassaslığından dolayı bir anlık bir dalgınlık ile bile yanmaya müsaittir. Bu yüzden sürekli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Fırının sıcaklığı yaklaşık olarak 200 derece olacak şekilde 40 dakika pişirmeniz gerekmektedir. Baklavanın şerbetinin hazırlanma süresi de yaklaşık 30 dakikadır. Şerbetin olması gerektiği kıvama ulaşıp ulaşmadığı da sürekli kontrol edilmelidir. Bunu anlamak için şerbetin sürekli karıştırılması gerektiği gibi, bir kap içerisinde kıvamına da bakmak gerekmektedir.
Baklava Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Öncelikle hamuruna dikkat etmelisiniz. Hamuru inceltirken dağılmaması için kullandığınız ölçüden 1 adet fazla yumurta kullanın.
- Baklavanızın ağızda kıtır kıtır hissi yaratması için hamuruna yaklaşık bir çay bardağının yarısının azı kadar limon suyu ekleyebilirsiniz.
- Baklava yufkası her zaman ince olmalıdır. Yufkanın bir tarafında bakıldığında diğer tarafın gözükebilmesi kadar incelik gerekmektedir. Eğer kalın bırakırsanız bu sert olmasına sebep olacağı gibi, istediğiniz lezzeti yakalamanıza da engel olacaktır.
- Dışarıdan aldığımız baklavaların lezzetinin nedenlerinden biri de odun ateşinde pişmiş olmasından kaynaklıdır. Odun ateşinde pişirebilme şansınız var ise daha iyi olacaktır.
- Baklavanızı fırınladığınızda mümkün olduğunca takip etmeye çalışın. Hamurunun ince olmasından dolayı süreyi biraz kaçırırsanız baklavanızı kurutabilirsiniz.
- Şerbetli tatlılarda her zaman soru işaretedir şerbetinin sıcak mı yoksa soğuk mu eklenmesi gerektiğidir. Baklavanız eğer soğumuş ise sıcak şerbeti dökebilirsiniz. Baklavanız sıcak ise şerbet soğukken dökünüz. Tam tersi durumlarda, baklavanın yumuşaması söz konusudur. Mümkün olduğunca dikkatli olmalısınız.
- Baklavanın içinde kullanacağınız malzemenin, ceviz ya da fıstık, bayat olmamasına dikkat edin. Aksi takdirde baklavanızın tadının bozulmasına sebep olacaktır.
- Baklava yapılırken lezzeti daha güzel olsun diye genelde tereyağı kullanılmaktadır.
Baklava Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Baklava ilk gördüğünüz zaman sizi cezbetmeli. Rengi altın sarısı dediğimiz renge sahipse taze olduğunu anlayabilirsiniz.
- Baklavanın kokusundan da taze olup olmadığını anlayabilirsiniz. İçindeki malzemenin kokusunu alıyorsanız, buradan da taze olduğunu düşünebilirsiniz.
- Eğer tadabiliyorsanız direkt olarak tadına bakmanız aslında bu konudaki merakınızı giderecektir. Tadına baktığınızda eğer ağzınızda dağılıyor ise taze olduğunu anlayabilirsiniz.
- Mümkünse eğer, geçmişi olan bir baklavacıdan alırsanız tüm bunlara gerek kalmayabilir.
Henüz yorum yapılmamış.