Bakır Tavanın İçi Nasıl Temizlenir?
Bakır tavalarda pişen yemekler, cezvelerdeki kahveler daha lezzetli olur. Bunun nedeni bakır maddesinin içerisinde pişen hiçbir şeye tadını geçirmemesinden kaynaklanır. Böylece yemekler içerisinde bulunan besin değerlerini kaybetmez.
Bakır Tavanın İçi Nasıl Temizlenir?
Bakır eski dönemlerde mutfaklarda bu kadar yaygınken, şimdi çoğunlukla süs eşyalarında evimizde bulunur. Zamanla yapısı gereği bakırın rengi değişir yani matlaşma kararma gözlenir. Bakırlarda bu gibi durumların önüne nasıl geçebiliriz? Yazımızın ilerleyen bölümlerinde bakır temizliği yer alıyor.
1-)Sirke ve Tuz
Sirkenin temizleyici gücü olduğunu artık neredeyse bilmeyen yok. Sirkenin asitli yapısı ve tuz bakır tavanızın kolaylıkla temizlenmesini sağlayacaktır. Bu yöntem için öncelikle bir su bardağı kadar sirkeyi ve tuzu bir kabın içerisine koyunuz. Kabınızı temizleyeceğiniz bakırın büyüklüğüne göre seçmelisiniz.
Ardından bu kabın içerisine bakır tavanızı veyahut temizleyeceğiniz bakırı yerleştiriniz. Kısık ateşte tuz, sirke ve bakırınızı kaynatınız. Kaynama sırasında bakırın temizlendiğini göreceksiniz. Tamamen temizlendikten sonra tavanızı kuru bir bez ile kurulamayı unutmayınız.
2-)Limon ve Tuz
Bu yöntem için gerekli olanlar başlıktan da anlaşılacağı üzere limon ve kaya tuzudur. Limon miktarını bakırın büyüklüğüne göre ayarlayabilirsiniz. Tuz kullanımı da limona bağlı olarak değişecektir. İlk olarak limonu ortadan ikiye keserek ardından tuza batırınız. Ardından ovmaya başlayınız. Kalıcı olması için bir süre bu işlemi tekrar etmelisiniz. Son olarak bakırı durulamayı ve kurutmayı unutmamalısınız.
3-)Sirke, Tuz ve Un
Bu yöntemi uygulamak için sirke tuz ve un bir kapta birleştirilir. Hamur kıvamı elde edilince karıştırılır. Ardından bu karışım bakır tavanın içerisine yerleştirilir ve bir süre bekletilir. Beklettikten sonra hamurlar bir spatula veya kaşık yardımıyla temizlenir. Bakır suda yıkanır ve kurulanır.
4-)Ketçap
Nasıl olur dediğinizi duyar gibiyiz. Fakat gerçekten ketçabın gücüne siz de inanamayacaksınız. Temizlemek istediğiniz bölüme biraz ketçap sıkıp, 10 dakika kadar bekletin. Ardından bir bez ile bakır tavanın içini ovmaya başlayın. İyice temizlendikten sonra su ile durulayıp, kurulayın.
5-)Bira
Bira da yapısı dolayısı ile bakır tavanızı temizleyecektir. Aynı ketçap yönteminde olduğu gibi yeterli olduğunu düşündüğünüz kadar birayı tavanızın içerisine dökünüz. Bekletme sürecinden sonra çizmemeye özen göstererek, bir bez yardımıyla ovalayınız. Temizleme bittikten sonra su ile durulamayı ardından kurulamayı unutmayınız.
Bakır tavalarda oluşan çizikler sonrası mutlaka kalaylama işleminin yapılması gerekir. Bu temizleme yöntemlerini her ne kadar kullansanız bile, bakırın sağlığınızı tehdit etmemesi için kalaylama işlemine önem vermelisiniz. Ustalara götürüp, bakır tavalarınızı kalaylama işlemini yaptırabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış.