Bilgi Yeriniz

Bakır Cezve Nasıl Temizlenir?

31.05.2018
2.999
Bakır Cezve Nasıl Temizlenir?

Bakır eşyalardan en çok kullanılan cezve, sürekli olarak ateşe maruz kalmasından dolayı çabuk kararmaktadır. Bakır eşyaların gerekli bakımı sağlanmadığından insan sağlığı açısından tehdit oluşturabilmektedir. O yüzden sürekli kullandığınız cezvenizin temizliğine de özen göstermelisiniz.

Bakır Cezve Nasıl Temizlenmelidir?

Öncelikle belirtmek gerekirse, birazdan bahsedeceğimiz yöntemlerde cezvenin kalaylanmış olması önemlidir. Eski bir cezve de kalaylama yapılmaması durumunda ne kadar temizlenecek olursa olsun, sağlığı tehdit edecektir.

1-)Karbonat

Karbonat aslında evimizde muhakkak bulunması gereken ürünlerden biridir. Birçok temizleme konusunda bize yardımcı olduğu gibi, bakır cezve temizliğinde de yine karbonatın faydasını görmekteyiz.

Burada uygulanacak yöntem, çok ıslak olmayan bir bezin üzerine bir çay kaşığı kadar karbonat dökün ve cezvenizi ovalayın. Bu işlemin birkaç kez daha tekrarlanması ile cezveniz temizlenecektir. Yalnız karbonat işleminden sonra bol su ile yıkamamayı unutmamanız gerekmektedir.

2-)Sirke

Sirke birçok alanda doğal temizleyici olarak kullanılmaktadır. Bakır cezveler hassas olduğu için temizliğinde gönül rahatlığı ile sirke tercih edebilirsiniz. Bir kap içerisine cezvenizi çok aşmayacak kadar sirke koyun ve cezvenizi içinde 15 dakika kadar bekletin. Sonrasında bulaşık süngerinizin yeşil tarafı ile ya da bir bez yardımıyla ovalayarak cezvenizi temizleyebilirsiniz. Böylece cezveniz temizlenmiş ve parlamış olacaktır. İşlem bittikten sonra ise bol su ile durulamanız gerekmektedir.

3-)Limon

Limon asidinin temizleyici özelliğini biliyoruz. Yine bakır cezvelerde de gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Limonu ortadan kesmeniz, kesik olan tarafını tuzlayıp bakır cezvenizi ovduğunuzda lekeler kolaylıkla çıkmış, cezve eski rengine kavuşmuş olacaktır.

Bakır Cezve Temizlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Cezvenizi kesinlikle bulaşık makinesinde yıkamamalısınız. Bu bakırların zarar görmesine ve istediğiniz temizliğe ulaşamamanıza neden olabilmektedir.
  • Bakır cezve temizliğinde mümkün oldukça deterjan kullanmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Böylece olası yıpranmaların önüne geçmiş olursunuz. Deterjanlar her ne kadar temizlik de oldukça iddialı olsalar da bazı ürünlerin yapısını bozabilmektedirler.
  • Cezvenizi temizlerken yine çamaşır makinesi kullanmaktan kaçınınız. Ağartıcı özelliği olduğu için bu da cezvenize zarar verebilmektedir.
  • Cezvenizi uzun zamandır kalaylamıyorsanız, temizlikte ne kadar dikkatli olursanız olun yine sağlığınızı tehlikeye atmış olacağınızdan her 3 yılda bir cezvenizi kalaylayın.

Bakırın Kaliteli Olup Olmadığını Anlama Yolları Nelerdir?

  • Bakır ateşe dayanıklıdır. Birkaç kullanımda bakırınız yanıyorsa buradan kaliteli olmadığını anlayabilirsiniz.
  • Bakır pul pul dökülüyor ise yine buradan da kaliteli olmadığını kolayca fark edebilirsiniz.
  • Birkaç kullanımda kararıyor ise yeterince kaliteli olmadığını düşünebilirsiniz.
  • Bakır, biraz önce de söylediğimiz gibi 3 yılda bir kalaylanmalıdır. Bu süre boyunca ufak tefek kararmalar dışında görüntüsünü korumaktadır. Eğer görüntüsünde değişiklikler meydana geliyorsa, yine buradan da kalitesiz olduğunu anlayabilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.