Bilgi Yeriniz

Bağırsaklarda Hareketlilik

08.05.2018
2.566
Bağırsaklarda Hareketlilik

Bağırsaklarda hareketlilik, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi de irritabl (hassas) bağırsak sendromudur. Genellikle bireyden bireye değişen durumlar sonucunda bağırsaklarda hareketlilik meydana gelebilmektedir. Doğru tanı için mutlaka muayene ve tetkiklerin yaptırılması gerekmektedir.

Bağırsaklarda Hareketlilik Nedenleri Nelerdir?

Hassas bağırsak sendromu, bağırsakların olması gerekenden çok daha fazla hareket halinde olması durumu olarak ifade edilebilir. Bireysel nedenlerle ortaya çıkan bir durum olsa da genel olarak;

  • Ekmek ya da süt ürünleri gibi bazı gıdalardan kaynaklı olarak,
  • Çok fazla üzülme, stres yaşama ve ani heyecanlanma ve mutluluk gibi durumlarda ani duygu değişimleri nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.
  • Bağırsaklarda hareketliliğin önemli nedenlerinden bir tanesi de hormonsal ya da sinirsel durumlardır. Genellikle 35 ve 40 yaşlarındaki kişilerde ve bu yaş grubunun üzerindeki bireylerde sıklıkla görülebilen bir durumdur.
  • Normal şartlarda kişisel beden özelliklerine göre değişen bağırsak hareketliliği, genel yargılarla tedavi edilemez. Bazı insanlar haftada bir defa dışkılarken, bazıları haftanın her günü dışkılamaktadır ve bu her iki kişinin de bedensel özelliklerinden kaynaklanmaktadır ve normal kabul edilmektedir. Bu nedenle bağırsak hareketliliği ve anormal bir düzensizlik söz konusu ise mutlaka doktora bu durumun ifade edilmesi gerekmektedir.
  • Bağırsak hareketliliği geçici ya da kronik olabilmektedir. Geçici bağırsak hareketliliğinde, bu durum genellikle bakteri ve virüslerden kaynaklanmakta olup, vücudun temizlenmesi ve bakterilerden arınması sonucunda normale dönmektedir. Enfeksiyonun giderilmesi için ise mutlaka doktor gözetiminde antibiyotik tedavisi uygulanması gerekmektedir.
  • Bağırsaklarda kronik olarak bir hareketlilik meydana gelmesi ise daha çok yaşın ilerlemesine bağlı olarak gelişmekte olup, yaşlı bireylerde sıklıkla görülmektedir.
  • Bazı kişilerde ise aşırı dışkılama sorunu ortaya çıkabilmekte olup, bu durum genel olarak bazı ilaçların kullanımı ile ilişkilendirilmektedir. Bu durumda kişinin doktora bilgi vermesi gerekir, duruma göre ilaç muadili ile değiştirilir veya tamamen kullanımına son verilir.
  • Bağırsaklarda hareketliliğe bağlı olarak ishal de söz konusu ise problem enfeksiyoneldir. Genel olarak da temizliği iyi yapılmayan besinler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde de içme suyundan kaynaklı ortaya çıkabilmektedir.
  • Bağırsaklarda çeşitli sebeplerle oluşan polipler de bağırsaklarda hareketlenmeye yol açabilmektedir. Poliplerden kaynaklanan bir hareketlilikte, bu poliplerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Bağırsaklarda Hareketlilik Tedavisi

Bağırsaklarda hareketlilik durumu mevcut olan kişilerin mutlaka doktora gitmeleri ve muayene olmaları gerekir. Problem hassas bağırsak sendromundan kaynaklı ise buna uygun bir tedavi önerilecektir. Bakteri ve enfeksiyonlardan kaynaklı hareketlilik durumunda, antibiyotik doktor tarafından verilecektir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.