Bağırsak Boşalma Süresi
Vücudumuzda sindirim sistemi için çok önemli bir yere sahip olan bağırsaklar, sindirim sisteminin sorunsuz çalışması için düzenli çalışmalıdır. Çeşitli nedenlerle bağırsaklarda ortaya çıkan sorunlar, yalnızca dışkılamayı değil, genel anlamda tüm sinirim sistemini olumsuz yönde etkilemektedir. Bağırsakların boşalma süresi, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak normal şartlarda 24 saat ile 60 saat arasında bir sürede tüketilen besinler bağırsaklardan atılmaktadır.
Bağırsakların, çok daha iyi çalışabilmesi ve aynı zamanda içlerinin temizlenebilmesi, insan vücudu için oldukça faydalıdır. Özellikle kabızlık sorunu olan kişiler, bağırsakların temizlenmesi ile son derece rahatlamaktadırlar. Bu da genellikle besin tüketimi yoluyla yapılmaktadır. Ancak elbette ki yalnızca beslenme ile bağırsaklarda tam anlamıyla bir temizlenme sağlamak zordur, bu nedenle uygun bir diyet ile bu temizlik sağlanmalıdır. Bağırsakların temizlenmesi ile geçmiş öğünlerden bağırsak içlerinde kalan artıkların da temizlenmesi sağlanmaktadır. Bu sayede kişinin uyku düzeni, nefes alış verişi, psikolojik olumsuz durumu tam anlamıyla düzelecektir.
Bağırsaklar ve Yapıları
Bağırsakların boşalma sürelerinin net olarak anlaşılabilmesi için öncelikle bağırsakların tanınması gerekir. Vücudumuzda üç bağırsak türü yer almaktadır: ince bağırsak, kalın bağırsak ve göden bağırsağı. Şimdi bunları inceleyelim.
1-)İnce Bağırsak
Mideden başlayan ve yaklaşık 30 cm boyunda olan on iki parmak bağırsağı ile bunun devamındaki kıvrım bağırsak, ince bağırsak yapısını oluşturur. İnce bağırsak vücudumuzda hem emilim hem de sindirim yapma görevi üstlenmiştir. Bağırsaklarda gerçekleşen sindirimin %90’ı bu bölümde yapılmaktadır. İnce bağırsakta, sindirim işlemleri ortalama 4 – 5 saat kadar sürer.
İnce bağırsak yapısı içinde bulunan kıvrım bağırsak, en iyi emilim işlemini gerçekleştiren bölümdür. Emilimin azlığı ya da çokluğu, tüketilmiş olan besinin cinsine göre değişebilmektedir. Midedeki emilim düzgün bir biçimde gerçekleşmemiş ise bağırsaktaki emilim de düzensiz olabilmektedir.
2-)Kalın Bağırsak
Vücudumuzdaki bağırsak yapısının tam ortasını teşkil eder. Kalın bir boruyu andıran kalın bağırsaklar, 160 cm’a kadar uzun olabilir. Genişliği ise ortalama 8 cm çapındadır. Temel görevi, ince bağırsakta emilimi sağlanamayan maddelerin dışarıya atılmasını sağlamaktır. Kalın bağırsakta bulunan mukoza yapısı ile ince bağırsaktaki yapı bakımından farklılık gösterir. İnce bağırsakla kıyaslandığında oldukça yavaş hareket eden kalın bağırsak, boşaltımı sağlamaya yöneliktir. Suyun geri emilimini sağlama görevine sahip olan kalın bağırsak, gün içinde 1500 mililitreye kadar emilim sağlayabilir. Kalın bağırsak, dışkının yapısının ve su miktarının belirlenmesi görevini de üstlenmiş durumdadır.
3-)Göden Bağırsağı
Bağırsak yapısının son kısmı olan göden bağırsağı leğen parçası ve makat kanalı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Leğen parçası, 12 cm uzunluğuna sahiptir. Makat kanalı ise kısa bir boru şeklindedir ve en fazla 2 cm’lik bir uzunluğa sahiptir. Göden bağırsağı toplamda en fazla 15 cm uzunluğuna sahiptir.
Dışarı atılacak maddeler, sol kalın bağırsağın içinde birikir ve burası dolduğunda dışkı kütlesi göden bağırsağına iletilir.
Henüz yorum yapılmamış.