Ayağıma Kürdan Girdi
Ayak bölgesi yer ile sürekli temas halinde olan bir bölgedir. Genel olarak kaza sonucu, ayağa yabancı cisimler batabilir ya da derin bir biçimde saplanma söz konusu olabilir. Ayak altına saplanma potansiyeli bulunan malzemelerden bir tanesi de kürdan olabilir. Genellikle kıymık kapsamında değerlendirilen kürdan batması, önlem alınmadığında ya da kırılıp ayak tabanında kalması halinde çok ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Kürdan battığında, ilk anda çıkartmak mümkün olabilir. Ancak çıkarılamadığında, ayak tabanı içinde kalması halinde hem enfeksiyon hem de iltihaplanma gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Ayağa Batan Kürdan Nasıl Çıkarılır?
- Çok derine batmamış olan cisimlerin çıkarılması da nispeten daha kolay olmaktadır. Bunun için öncelikli olarak, ellerin dezenfekte edilmesi için sabunlanması ve iyice durulanması gerekmektedir.
- Cismin batan bölgeden çıkarılması için kullanılacak olan bütün malzemelerin son derece steril olması en önemli detaylardan biridir. Aksi halde cisim çıkarılırken yaralı bölge mikrop kapabilir ve bölgede buna bağlı olarak iltihaplanma meydana gelebilir.
- Malzemelerin steril hale getirilmesi için saf alkol kullanılabilir. Özellikle kürdanı ayak tabanında battığı yerden almak için kullanılacak cımbız türündeki ürünün ağzı muhakkak temizlenmelidir. Cismin çıkarılması sırasında büyüteç kullanımına da ihtiyaç olabilmektedir.
- Hemen derinin altında, gözle görünen kürdan parçasının çıkarılması için toplu iğne de kullanılabilir. Bunun için iğnenin ucu sterilize edilir ve iğne yanlamasına tutularak kürdan parçası çıkarılmaya çalışılır. İğnenin dik konumda bulunması, deriye batma ve can yakma durumunu da beraberinde getirecektir.
- İğneyle ucu az miktarda kaldırıldığında, cisim cımbızla tutularak dikkatlice çıkarılabilir. Çıkarma işlemi yavaşça yapılmalıdır aksi halde kürdandan kopan kıymık parçacıkları deri altında kalabilir ve bunların bölgeden temizlenmesi çok daha zor olacaktır.
- Kürdan parçası çıkarıldıktan sonra ayak tabanının da yeniden yıkanması gerekir. Böylece bölgenin mikrop kapma olasılığı en aza indirilmiş olur.
- Ayak yıkanıp kurulandıktan sonra, bölgeye tedavi edici özelliği bulunan bir krem sürülebilir. Bu çözüm bölgenin yara olmasını engelleyecektir.
Kürdan Daha Derine Batmışsa
Derinin hemen altına değil de, dikey şekilde çok daha derine batmış ya da kas yapısının içine gömülmüş durumdaki kürdanın çıkarılması, profesyonel eğitim almış bir kişi tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Bu nedenle tıbbi yardım istenmesi gerekir. Bu durumda kürdanın çıkarılması riskli olabilir. Kişi kürdanı çıkarmaya çalışırken daha derine gitmesine neden olabilir ya da bölgeye zarar verebilir.
Bölgede kanama mevcut ise, yaralı bölgeye hafifçe bastırılarak kan akışının durması sağlanabilir. Kanama çok fazla ise ayaklar kalp hizasından daha yüksekte bulunmalı, tedavi bu şekilde sağlanmalıdır. Kürdan batan ayak üzerine kesinlikle basılmaması da daha derine gitmemesi bakımından çok önemlidir.
Henüz yorum yapılmamış.