Bilgi Yeriniz

Astım ve Sezaryen Doğum

18.04.2018
3.467
Astım ve Sezaryen Doğum

Astım genel olarak çocukluk ya da gençlik dönemlerinde kendini gösteren, solunum yollarından kaynaklanan kronik bir rahatsızlıktır. Astım, solunumda düzensizliklere ve bazen de acil müdahale edilmesi gereken nefes darlıklarına yol açabilmektedir. Astım hastası olmayan kadınların gebelik dönemlerinde solunumla ilgili bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu durum gebelik sürecindeki astımlı anne adaylarında riskli olabilir.

Anne adayı hem gebe hem de astım hastası ise 1/3 ihtimalle astımda kötüleşme durumu ortaya çıkabilir. Bununla birlikte kadın gebe kalmadan önce astımı kontrol altına alınmadığında, gebelikte yaşanacak solunum sorunları, ciddi nefes darlıklarına ve astım krizlerine yol açabilmektedir. Bu krizler daha çok gebeliğin son dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Ancak şikayetler son ay yavaş yavaş etkisini kaybeder ve doğum esnasında genel olarak bir sorun meydana gelmez. Ancak bu durumun sağlanabilmesi için gebelik süreci boyunca astımlı anne gözlemlenmeli ve takip edilmelidir.

Astım ve Gebeliğe Etkisi

Astım hastası gebe kadınlarda, ilk birkaç haftadan sonra hırıltılı nefes alma ya da nefes alıp vermede güçlük çekme gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Durumun tespiti, mutlaka yalnızca kan tespiti ile sağlanmalıdır. Alerji testi hamilelikte riskli olabilir. Astımın gebelik boyunca kontrol edilmesi, annenin sağlığı kadar bebek sağlığı açısından da önemlidir. Gebelikte astımın kontrol edilmemesi halinde, şu sorunlar ortaya çıkabilmektedir:

  • Aşırı biçimde kusma,
  • Yüksel tansiyon sorununun ortaya çıkması,
  • Plasentanın doğum kanalının önünü kapatması,
  • Genital kanamaların ortaya çıkması,
  • Doğuma bağlı yan etkilerin ortaya çıkması,
  • Bebeğin prematüre olarak doğması ve rahimde büyüme geriliği oluşumu,
  • Bebeğin düşük kiloda doğması,
  • Yeni doğanlarda oksijen düşüklüğü oluşumu.

Hem astım hastası hem de gebe olan kadınların, risk faktörlerine maruz kalmaması için sigara kullanımı kesin olarak bırakması şarttır. Aynı zamanda astımı tetikleyen hava kirliliği, enfeksiyonlar ve alerjenlerden de mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Astımlı Gebeliklerde Sezaryen Doğum Şart mıdır?

Astım hastası olan anne adayının, doğum sırasında normal anne adaylarından çok fazla farklı yoktur. Doğumda sorun genellikle yaşanmamakta, astım krizleri görülmemektedir. Ancak bunun için gebelik süreci boyunca annenin takibi sağlanmalıdır. Doğumda bir sorun ortaya çıkma riski çok düşük olduğu için sezaryen yöntemiyle doğum da şart değildir. Bazı doktorlara göre sezaryen doğum sonrası astım krizi oluşması daha yüksek bir olasılığa sahiptir.

Doğum sezaryen ile yapılacaksa, bölgesel ya da lokal anestezi uygulaması yapılması önerilir. Bunun yanında anne adayının kullanmakta olduğu ilaçlar varsa, doğum sırasında da bunları almış olması önemli bir ayrıntıdır. Doğum öncesinde astımı çok şiddetli olan ve bu nedenle kortizon tedavisi uygulaması yapılan gebe kadınlara, doğum esnasında da damar yoluyla kortizon uygulanması gerekebilmektedir. Doğumdan sonra astım hastası anne, bebeğini bir sorun yaşamadan emzirebilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.