Bilgi Yeriniz

Ara Kanama Sebepleri Nelerdir?

20.04.2018
3.591
Ara Kanama Sebepleri Nelerdir?

Normal şartlarda regl kanaması 2 gün ile başlar ve 7 güne kadar devam edebilir. Yedi günü aşan ya da tek bir gün olup biten kanamalar, regl döngüsü ile ilgili bir sorun olduğunun göstergesidir. Regl dönemi dışında bazı kadınlarda bir ya da iki günlük kanamalar görülebilmekte olup bunlara “ara kanama” adı verilmektedir.

Adet dönemi olarak bilinen dönemde, her ay tekrarlanmak üzere 14. gün, yumurtlama görülür. Yumurta, fallop tüpleri aracılığıyla kanala ulaşır ve bu alanda sperm tarafından döllenmeyi bekler. Döllenme meydana gelmediğinde, hormon seviyelerinde düşüş ortaya çıkar. Hormonların düşmesi ise (rahim içi gebeliğe hazırlanmış olduğu için) döllenme gerçekleşmediği için rahim iç tabakası kanla beraber vücuttan atılır ve bu adet kanaması olarak ifade edilir.

Kanamanın ilk görüldüğü günden itibaren adet döneminin sayılmaya başlaması gerekmektedir. Normal şartlarda kanamalar 28 günde bir gerçekleşir, buna düzensiz adet dönemleri dahil değildir. 28 günden erken ortaya çıkan kanamalarda, anormal bir durum oluştuğu anlaşılmaktadır.

Ara Kanama Neden Olur?

  • Kadının gebe kalması, dış gebelik oluşması ya da daha önceki süreçte düşük yaşamış olması, ara kanamalara yol açabilmektedir.
  • Gebeliğe karşı korunmak için kullanılan yöntemlerden spiral kullanımı ya da doğum kontrol hapları nedeniyle ara kanama oluşabilmektedir.
  • Rahimde oluşan ve çeşitli sebeplere dayanan iltihaplar, yumurtalık içlerinde oluşan miyom ve polipler de hem ağrıya hem de ara kanamalara sebep olabilmektedir.
  • Diyabet hastalığı ya da rahimde oluşan kanser, bunun yanı sıra tiroitlerde sorun olması, rahim ağzı kanseri de ara kanama sebepleri arasında yer almaktadır. Bunlar ciddi sağlık sorunlarıdır ve kişinin mutlak surette tedavi olması önemlidir.

Ara Kanama Tedavisi

Ara kanama ya da normal kanama olarak isimlendirilen kanama türünün tedavisi muhakkak yapılmalıdır. Hastanın kanama miktarı, yaşı, gebelik durumu ve olasılığı gibi etmenler de değerlendirilmelidir. Tedavi sürecinde kullanılan yöntemlerden bir tanesi hormon takviyesidir. Hormon takviyesi, genellikle ara kanaması ve düzensiz adet şikayeti olan kişilerde görülen bir durumdur.

Doğum kontrol hapları kullanılması, ara kanamaların kesilmesini sağlar. Aynı zamanda bu haplar, miyom oluşumu söz konusu ise bunları da eritme ya da dışarı atma gücüne sahiptir. Ancak kesinlikle doktor gözetiminde ve takip esasına dayalı olarak kullanılmalıdır. Yine duruma göre doktor tarafından daha etkili ilaç türleri de önerilebilmektedir.

Bazı durumlarda, özellikle rahimde oluşan çeşitli polip türü yapıların alınması için cerrahi bir operasyonun yapılması da gerekebilmektedir. Kanamaların düzensiz olması, regl dönemlerinin çok şiddetli ağrılarla başlaması ve ağrının regl dönemi boyunca devam etmesi halinde mutlaka bir jinekoloji uzmanına muayene olunması gerekir. Bu muayene sonucunda ara kanama olup olmadığı da tespit edilerek, duruma uygun bir tedavinin uygulanması gerekmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.