Ameliyat Sonrası Ayak Şişmesi
Ayaklarımızın kilolarca ağırlıktaki bedenimizi nasıl taşıdığını hiç düşündünüz mü? Ayaklar, toplamda 26 kemikten oluşur. Bunların bir kısmı yük taşımak için gerekli olan tarak ve bilek kısmına, diğer bir kısmı da yürüme anında itici güç olarak kullandığımız parmak kemiklerine aittir.
Ayaktaki sekiz yay, vücudun ağırlığını dağıtır; bağları, kasları, kemikleri mükemmel bir şekilde koordine eder. Kan damarları ve sinirlerden oluşan kompleks bir sistem, ayakları vücuda bağlar. Ayağımızın kavisli şekilde olması, vücut ağırlığına direnç göstererek kemiklere destek verebilmesi içindir. Örneğin, düz taban insanlar bu kavisten yoksundur ve bu yüzden yürüme zorluğu çekerler. Ayağın kavisli biçimi gibi kemerli yapılar, köprüler ve surlar gibi yapılarda da dayanıklılık için kullanılmaktadır.
Ellerimizle ayaklarımızı kıyaslayacak olursak, ayakların taşıdığı(örneğin 120 kiloluk bir insan) yükü ellere verince, ayakların ne denli dayanıklı ve yük taşımaya hazır yaratıldıklarını görürüz. Eller, üzerilerine 50-60 kiloluk bir yük konulduğunda bile ezileceklerdir. Bunca yükü bir kemik, kas, doku takımının taşıması ne garip. Bedenimizin bu mucizevi kısımları maalesef uzun yürüyüşler, yorucu iş temposu, sıcak havalar, yüksek tansiyon, hamilelik, damar tıkanıklığı, kalp rahatsızlığı, ani burkulmalar gibi faktörlerden şişebiliyor ve adım atamaz oluyoruz. Ayak şişliğine yol açan başlıca sebeplerden biri de ameliyatlardır. Bacak şişmeleri, protez ameliyatları ayak şişmesini yanında getiren en bilindik operasyonlardan.
Ameliyat Sonrası Ayakların Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?
1-)Ödem
Vücut dokuları arasında fazla miktarda sıvı birikmesi sonucunda oluşan şişliklerdir. Daha çok ellerde, kollarda ve bacaklarda görülür. Ödemin en yaygın nedeni cerrahi operasyonlardır.
2-)Eklem-Doku Hasarı
Cerrahi operasyonların ardından eklemlerin ve dokuların hasar görmesi olasıdır. Özellikle bacak çevresindeki hasarlar, ayağı şişirebilir.
3-)Artrit
Vücut tarafından eklemlerde üretilen iltihaptır. Tek başına bir rahatsızlık değildir, artçı sebepleri olur. Ameliyat sonrası ayak şişmesinin arka planındaki nedenlerden olabilir. Genellikle ağrılı şişlik şeklinde kendini belli eder.
Ameliyat sonrasında ayakta yer çekimine bağlı şişlik oluşması normal kabul edilir. Fakat her şişlik normal olmayabilir. Şişlik, iltihaplanma gibi daha ciddi hasarlara yol açabileceğinden, doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır.
Ameliyat Sonrası Ayak Şişmesi Durumu Nasıl Geçer?
Ameliyat sonrası oluşacak şişlikleri azaltmak ve yok etmek için gün içinde mümkün olduğunca yatarak dinlenmeli ve ayaklarınızı vücut hizanızdan bir yastık kadar yukarıda tutmaya özen göstermelisiniz. Ayakları yüksekte tutmak, o bölgeye giden kanı azaltacağından, şişmenin şiddeti hafifleyecektir.
Soğuk kompres, şişliği azaltmanız için başvurabileceğiniz bir diğer yöntemdir. Temiz bir beze birkaç parça buz küpü koyabilir veya soğuk su dolu pet şişenizi kullanabilirsiniz. Günde 5-6 defa buzu birkaç dakikalığınıza ayağınıza tutmak iyi gelecektir.
Bu birincil önlemler dışında bol su tüketimi, düzenli egzersiz, bitki çayı tüketimi, asitli içeceklerin azaltılması, şeker tüketiminin azaltılması, tuz tüketiminin azaltılması da dikkat edilebilecek hususlardandır.
Henüz yorum yapılmamış.