Altın Zincir Nasıl Parlatılır?
Altın zincirler bakımı sağlanmadığında ya da dikkatli olunmadığında kararmaya oldukça yatkın takılardır. Evde altın parlatmak riskli görüldüğünden genelde bu konuda kuyumculardan yardım alınmaktadır fakat sizde kendiniz rahatlıkla evde kararmış olan altınlarınızı parlatabilirsiniz. Bu konuda aşağıda bahsedeceğimiz yöntemleri adım adım rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Altın Zincir Nasıl Parlatılır?
1-)Doğal Sabun İle Parlatma
Doğal sabun, hassas kıyafetlerin ve eşyaların temizliğinde sıkça tercih edilen bir temizleyicidir. Altınlarda doku gereği hassas olduklarından rahatlıkla beyaz sabun tercih edebilirsiniz. Bu yöntemde bahsedeceğimiz uygulama ise şöyledir;
İlk önce ihtiyacımız olan malzemeler, beyaz sabun, alüminyum folyo, rende, diş fırçası, ılık su ve cezvedir. Burada yapacağınız ilk işlem cezvenin içini altının temas etmemesi için alüminyum folyo ile kaplamamız gerekmektedir. Sonraki işlem ise cezvede su ısıtmamız gerekmektedir. Su ısınırken bir taraftan da sabunu bir miktar rendelemeniz gerekmektedir. Su ısındıktan sonra cezvenin içine rendelemiş olduğunuz sabun parçalarını atın ve 1 dakika kadar bekleyin. Sonrasında ise parlatmak istediğiniz altın zincir ya da küpelerinizi atabilirsiniz. Fırça yardımıyla bu suyun içerisinde zincirlerinizi fırçalayarak kolaylıkla parlatabilirsiniz.
NOT: Eğer altın eşyanızı uzun süredir kullanmıyorsanız ve çok fazla karardıysa, bu işlemi birkaç kez tekrarlamanız gerekebilmektedir.
2-)Bulaşık Deterjanı İle Parlatma
Bulaşık deterjanı kullanarak da yine altınlarınızı parlatabilirsiniz. Yine burada da su ısıtmak gerekeceği için ve altının cezve ile temas etmemesi açısından öncelikle alüminyum folyo ile kaplamanız gerekmektedir. Sonrasında içine su koyarak suyu ısıtmalısınız. Isıttığınız suyun içine bulaşık deterjanı ve altınınızı atın 1 dakika kadar bekleyin. Bekleme sonrası altınınızı diş fırçası yardımıyla, suyun içinde dikkatli bir şekilde fırçalayın. Kararmanın fırçaladıkça azaldığını göreceksiniz.
3-)Tuz İle Parlatma
Yine yazmış olduğumuz iki işlem gibi, tuz işleminde de cezve ve alüminyum folyo kullanmamız gerekmektedir. Alüminyum folyo ile kaplamış olduğunuz cezvenin içine su koyarak suyun kaynamasını bekleyin. Su hala kaynar vaziyetteyken, altınlarınızın durumuna göre 2 yemek kaşığı kadar tuz koyun ve sonrasında ise içine altınlarınızı atmalısınız. Bu şekilde altınınız maksimum 5 dakika kadar kaynamalıdır. Bu kaynama işlemi ile takılarınızda meydana gelen kararma yok olmaktadır.
Altın Zincirin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
- Altın bakımında en önemli ayrıntı mümkün olduğunca bir kutu içinde saklamalısınız. Herhangi bir madde yani çelik, demir, gümüş gibi maddeler ile temas halinde olduğunda kararmaya başlayacaktır. Ayrıca kararma dışında gümüş ve altının yan yana saklanması maalesef sakıncalıdır.
- 3 ayda bir belirlediğiniz aralıklarda altınınızın temizliğini yapmanız gerekmektedir.
- Kararmalarda bahsettiğimiz yöntemler etkili olmaz ise daha fazla uğraşmadan kuyumcuya gitmelisiniz.
Henüz yorum yapılmamış.