Bilgi Yeriniz

Ağız İçinde Kabarcık

28.03.2018
7.547
Ağız İçinde Kabarcık

Ağız içinde kabarcık oluşumu çeşitli nedenlerle meydana gelebilmektedir. Genel olarak kabarcık oluşumu, bedensel rahatsızlıkların bir sonucu ya da belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bağışıklık sisteminde zayıflı, vitamin eksikliği gibi nedenler de ağız içinde kabarcık oluşması ortaya çıkabilir.

Ağız İçinde Kabarcık Nedenleri Nelerdir?

  • Tüketilen besinlerin çok sıcak ya da çok soğuk olması, bunların çok sık olarak tüketilmesi sonucunda, sindirim sistemi dahilindeki organları olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Ağız içindeki kabarcıkların oluşması, kabuklu yemişlerin dikkatsizce tüketilmesi nedeniyle de meydana gelebilmektedir.
  • Protez diş kullanan kişilerde ağız içi kabarcık oluşması muhtemeldir. Yine asitli içeceklerin sıkça tüketilmesi sonucunda ağız içinde yara ve kabarcık oluşabilmektedir.
  • Alerjen gıdaların tüketilmesi sonucunda ağız içinde kabarcıklar ve yaralar meydana gelebilmektedir. Kimyasal içeriğe sahip olan besinlerin sıklıkla tüketilmesi de bu soruna yol açabilmektedir.
  • Vitamin eksikliği, ağız içi yara ve kabarcıklarının temel nedenlerinden bir tanesidir. B12 vitamininin eksik olması sonucunda, yara oluşumu kolaylaşır. Bu nedenle bu vitamin mutlaka takviye edilmeli ve vücut sağlığı açısından uygun seviyede dengelenmelidir.
  • Ağız içinin bakımının düzenli olarak yapılmaması, kimyasal içerikli diş macunu ya da ağız içi ürünlerinin kullanılması sonucunda da bu sorun ortaya çıkabilir. Buna ek olarak sigara tüketiminin sıkça yapılması da yine yara ve kabarcık oluşumunda tetikleyici etkiye sahiptir.

Ağız İçi Kabarcık Tedavisi

Ağız içinde meydana gelen kabarcıklar, vitamin eksikliği kaynaklı ise besinler yoluyla bu eksik vitaminlerin vücuda alınması, besinler yoluyla alınması mümkün olmayan ya da yetersiz kalan vitaminlerin ilaç ya da serum yoluyla takviye edilmesi önerilir. Hastaya yapılacak olan vitamin testi sonucunda, vücudun hangi vitaminlere ihtiyaç duyduğu saptanabilmektedir.

Beslenme esnasında lokmaların çok büyük alınmaması, alınan lokmaların iyice çiğnenmesi, çok soğuk veya çok sıcak içeceklerin sıkça tüketilmemesi de çok önemlidir. Buna ek olarak alerjenler nedeniyle meydana gelen ağız içi yaralarının tedavisi için hastanın detaylı bir alerji testinden geçirilmesi ve bu doğrultuda doktor tarafından besin ve alerjen maddelerden uzak bir diyet listesi önerilmesi uygun olur.

Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmak da ağız içindeki yara oluşumunun engellenmesinde ve iyileşme sürecinin kısalmasında önemli bir yere sahiptir. Su tüketimi hasta tarafından alışkanlık haline getirilir ise, ağız içinde kabarcıkların oluşmasına neden olan zararlı bakterilerin barınması güçleşir ve bu da kabarcıkların en aza inmesine yardımcı olur. Bütün bunlara ek olarak, kişinin ağız içi temizliği ve bakımına da önem vermesi çok önemlidir. ağız bakımına ilişkin doktordan bilgi alınabilir ve kişisel olarak ağız temizliği için uygun olan ürünler, eczacıya danışılarak da alınabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.