Bilgi Yeriniz

Zeytinin Acısı Nasıl Giderilir?

24.04.2018
8.477
Zeytinin Acısı Nasıl Giderilir?

Günümüzde, başta kahvaltı sofraları olmak üzere birçok kullanım alanına sahip olan zeytin, ülkemizde de bol bol yetiştirilmektedir. Eski dönemlerde evlerde hazırlanan ve salamura biçiminde kullanılan zeytinlerin yerini her ne kadar marketlerde satılan zeytinler almış olsa da, ev yapımı zeytinin tadı başkadır. Ancak ev yapımı zeytinlerde, lezzeti etkileyen bir acılık söz konusu olabilmektedir.

Bu acılığın temel nedeni, zeytinin tam anlamıyla olgunlaşmamış olmasıdır. Ancak bu durum zeytin tüketimine engel değildir çünkü bu acılığın giderilmesi için kullanılan bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu sayede hem lezzetli hem de ev yapımı zeytin tüketimi mümkün olabilmektedir.

Zeytinin Acısı Nasıl Çıkar?

1-)Su ile Zeytinin Acısını Giderme Yöntemi

Bu yöntemde; zeytin bol su ile yıkanır ve bu sayede acısı büyük oranda azalır. Uygulama aşamasında zeytinler belli miktarlara bölünür, ayrılan zeytinler ayrı ayrı kaplarda su içerisinde bir miktar bekletilir. Bekletilen suyun ılık olması, acılığın alınmasını da sağlayacaktır. Birkaç saatlik bekleme sonrasında zeytinler yeniden bol su ile yıkanır.

Bekletme süresi dahilinde kaplarda bulunan suyun değiştirilmesi, acının çok daha kısa bir sürede alınmasını sağlayacaktır. Zeytinler suyun içinde çok uzun süre bekletilmemelidir. Aksi halde zeytinler çok fazla yumuşayabilir ve tatlarında bozukluk meydana gelebilir.

2-)Tuz Kullanarak Zeytin Acısı Çıkartma

Zeytinde bulunan acının çıkarılabilmesi için tuz da oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak biraz zaman alan bir işlemdir. Bu yöntemle zeytinin acısının alınması 1 aylık bir süreci kapsar. Tuzla acı çıkarma yönteminde bazı püf noktalara dikkat edilmelidir:

  • Bu işlemde kullanılan tuzun miktarı ve cinsi büyük önem taşımaktadır. Bir kilo zeytine yarım kilo tuz oranı sağlanmalı ve bu oran korunmalıdır. Bekleme süresinin sonuna doğru arada sırada zeytinin tadına bakılmalı ve istenen tada ulaştığında zeytinler tuzdan çıkarılmalıdır.
  • Rafine edilmiş sofra tuzu yerine, kaya tuzu kullanılması uygundur. Zeytinin cinsine göre daha erken sürede de acısı çıkabilir, bu nedenle zeytinlerin elle kontrolü unutulmamalıdır.
  • Salamura yöntemi olarak da ifade edilebilecek bir yöntem olan tuz yönteminde, tuzun miktarı iyi ayarlanmalıdır. Tuz miktarı ayarlanırken emin olunabilmesi için çiğ yumurtadan yararlanılabilir.
  • Tuzlu su hazırlandıktan sonra içine bir çiğ yumurta bırakılır. Yumurta dibe çöküyorsa, tuz miktarı yetersiz demektir. Yumurta suyun yüzeyinde durabildiğinde, gereken tuz miktarından emin olunabilir.

3-)Kostik Kullanımıyla Acı Çıkarılması

Her ne kadar kimyasal bir uygulama olsa da bazı kesimlerce kullanılan bir yöntem olan kostik uygulaması, sodyum hidroksitin zeytinin içine işlemesi şeklinde ifade edilebilir. Kısa bir sürede kostik sayesinde zeytinin acılığı giderilir. Ancak bu yöntem sürekli kullanıldığında sağlık açıcından risk doğurabilmektedir. Bu nedenle uzun sürse de tuz ile acı çıkarma yöntemi daha fazla tavsiye edilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.