Boyunda Gıcırtı
Boyunda gıcırtı, bu bölgedeki omurga yapılarında yıpranma ve hasar sonucu ortaya çıkabilen bir durumdur. Bunun temel nedeni ise boyun bölgesinde kireçlenme oluşumudur. Modern dönemde birçok kişide ortaya çıkan bir sorun haline gelen boyun kireçlenmesi; masa başında çalışma, sırtta ağır yük taşıma gibi faktörlerle de tetiklenmektedir. Ciddi vakalarda boyunda kireçlenmenin yanı sıra boyun fıtığı rahatsızlığı da sıklıkla ortaya çıkmaktadır.
Boyunda Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?
- Boyun ve ense kökünde hissedilen ağrı,
- Kollarda güçsüzlük hissi ve baş dönmesi, denge sağlayamama,
- Bölgesel olarak ortaya çıkan karıncalanma,
- Kulakta çınlama ve sinir sıkışması,
- Kas spazmı ve kaslarda ortaya çıkan ağrılar,
- Gıcırtı sesi,
- Gerginlik.
Bunlar temel kireçlenme belirtileridir ve zaman içinde şikayetler artış gösterebilir. Kişinin bu gibi şikayetlere sahip olması halinde acilen doktora gitmesi önerilmektedir.
Boyunda Gıcırtı / Boyun Kireçlenmesi Nedenleri Nelerdir?
- Boyun bölgesinde bulunan omur içlerinde yer alan disk yapılarının yıpranması, boyun kireçlenmesinde temel nedendir.
- Stres, depresyon, ruhsal çöküntü ve aşırı gerginlik, kaslarda kasılma ve zaman içinde boyun kireçlenmesine neden olabilir.
- Romatizmal rahatsızlıkları bulunan kişilerde, gıcırtı sesleri ve boyun kireçlenmesi ortaya çıkabilmektedir.
- Boyun kireçlenmesi genetik faktörlere bağlı olarak da görülebilmektedir.
- Kişinin ağır bir darbe alması ya da travmatik bir durum yaşaması sonucunda boyunda gıcırtı sesleri kronik bir hal alabilir.
- Boyun ve kafanın aynı şekilde durması, söz gelimi masa başında çalışan kişilerin hep aynı pozisyonda öne eğik durması, boyun kireçlenmesi nedenlerinden biridir.
- Dik durmayan, sürekli kambur duran kişiler de boyun kireçlenmesi riski altındadır.
- Bazı kişilerde boyun kireçlenmesi yaşa bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bunun sebebi, yaşın ilerlemesi ile birlikte omurlarda yer alan disklerin de deformasyona uğramaya başlamasıdır.
Boyunda Gıcırtı Tedavisi
Boyunda gıcırtıya ek olarak ağrı ya da sancı gibi şikayetler de söz konusu ise boyun kireçlenmesi ciddi bir boyuta ulaşmış olabilir. Bunun için tedavinin mutlaka profesyonel olması gerekir. Boyun bölgesi en hassas bölgeler arasında yer alır ve kişisel olarak yapılacak faaliyetler durumun çok daha kötü bir hal almasına yol açabilir. Kireçlenme sorunu olan kişilerde, genel olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon teknikleri kullanılmaktadır.
Kişinin istirahata zaman ayırması, çalışmalar esnasında kambur kalmaması, dik durmayı alışkanlık haline getirmesi ve doktor tarafından verilen egzersizleri düzenli olarak uygulaması zaruridir. Tedavi sürecinde boyun bölgesine soğuk ve sıcak kompres uygulaması yararlı olmaktadır. Bunun yanında sıcak bir duş da kasları rahatlatmaya birebirdir.
Henüz yorum yapılmamış.