Bilgi Yeriniz

Kalçadan Başlayan Bacak Ağrısı

14.04.2018
4.834
Kalçadan Başlayan Bacak Ağrısı

Kalçadan başlayan bacak ağrısı diye tarif edilen şikayet genellikle kalça ağrısının bacağa vurması olarak bilinir. Çeşitli sebeplerden bacakların birleştiği yer ile bel arasında kalan bölge olan kalçada ağrılar baş gösterebilmektedir. Bu ağrının çok şiddetli seviyede seyretmesi ise bacaklara doğru da yansıyarak, bu bölgelerde de ağrı oluşumunu tetikleyebilmektedir.

Kalça ağrısı bu bölgedeki kas, tendon, sinir, bağ ve kan damarları gibi pek çok nedenden dolayı oluşabilmektedir. Yazımızın devamında kalçadan başlayan bacak ağrısının başlıca nedenlerinden detaylıca bahsedilmektedir.

Kalçadan Başlayan Bacak Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

1-)Kemik Erimesi

Tıp literatüründe osteoporoz olarak bilinen kemik erimesi, kalça ağrılarının yaygın sebepleri arasındadır. Çoğunlukla genetik sebeplerden ve ailesel yatkınlıktan kaynaklanan bu durum, beslenme ve yaşam tarzı ile de doğrudan ilgilidir. Her ne kadar kalça ağrısının nedeni olsa da, kalçadaki ağrılar tek başına kemik erimesi göstergesi olarak değerlendirilmez. Eğer beraberinde aşağıdaki semptomlar da söz konusuysa, kemik erimesi olabileceğinden mutlaka uzman hekime gidilmesi önerilir.

Kemik erimesinin başlıca belirtileri:

  • Sırt ağrısı,
  • Boy kısalması,
  • Bel ve boyun ağrısı,
  • Kambur bir duruş ve genel olarak duruş bozukluğu,
  • Hissedilen ağrılardan ötürü hareket etmekte eskiye oranla zorlanma,
  • Hastalığın ilerleyen evrelerinde kemiklerde ağrı hissinin artması ve kemiklerde hassasiyet artışı.

2-)Kalçada Kireçlenme

Kalçadan başlayan şiddetli ağrı denildiğinde akıllara gelen bir diğer sebep de kalçada oluşabilecek kireçlenme sorunudur. Eklemlerle ilgili bir sağlık sorunu olan kireçlenme genellikle yaşlılık evresinde baş gösteren bir rahatsızlıktır. Kireçlenmenin en bariz bulgusu ise eklemlerde hissedilen şiddetli ağrılardır. Özellikle sabah saatlerinde daha belirgin şekilde kendini hissettiren bu ağrılar ve eklem tutulmalarına daha çok bel, kalça, bacak ve boyun bölgelerinde rastlanmaktadır.

3-)Sinir Sıkışması

Duyu iletimi görevini yerine getiren sinirlerde travma etkenlerinden, stresten ya da vitamin eksikliğinden dolayı sıkışma görülebilir. Sinir sıkışması ise kendini uyuşma ve ağrı ile gösterir. Kalça ağrısının altında yatan neden sinir sıkışması olabilir.

4-)Fazla Kilo

Bacak ve kalça bölgemiz neredeyse tüm gün bizim vücut ağırlığımızın tamamını üstlenmekle görevlidir. Dolayısıyla bu ağırlığın, yükün fazla olması direkt olarak kalça ve bacaklarda hissedilebilir. Özellikle fazla kilo veya obezite problemi olan kimselerde bu sebepten kalçadan başlayan bacak ağrısı şikayetine çok sık rastlanır.

5-)Kalça Çıkığı

Kalçada hissedilen ağrıların bir diğer yaygın nedeni ise gelişimsel kalça çıkığıdır. Bundan ötürü bacaklara kadar vuran kalça ağrısı baş gösterebilir.

6-)Eklem İltihabı

Eklemlerde oluşan iltihaplanma zaman içerisinde kıkırdak dokuların yıpranmasına yol açarak ağrı sorununa davetiye çıkartabilir. Daha çok yaşlı kimselerde rastlanır. Ve tedavi sürecinde genellikle uzman hekimler tarafından ilaç tedavisi tercih edilmektedir.

7-)Diğer Nedenler

  • Yumurtalık kanseri,
  • Kalça kanseri,
  • Enfeksiyon,
  • Kas romatizması,
  • Kalça kemiği çatlaması,
  • Kalça kemiği kırılması,
  • Bel ağrısı kalçaya oradan da bacaklara doğru sıçrayabilir.

Kalçadan Başlayan Bacak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kalça ve bacaklarda hissedilen şiddetli ağrı mevcutsa fizik tedavi alanında uzman bir doktora gidilmeli ve gerekli tetkikler bir an evvel yaptırılmalıdır.

Kalçadan Başlayan Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Kalçadan başlayan bacak ağrısı şikayetinin tedavisi tamamen altında yatan sebebe göre farklılık gösterir. Eğer kalça ağrısı enfeksiyondan kaynaklıysa buna yönelik antibiyotik tedavisi uzman doktor tarafından tercih edilirken, eğer kemik erimesinden kaynaklıysa kemik erimesini tedavi etmeye yönelik işlemler uygulanır. Problemin altında yatan sebebi saptanması ve bir an önce doğru tedavi uygulanması için mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmesi önerilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.