Bilgi Yeriniz

Gül Nasıl Kurutulur?

30.07.2018
3.608
Gül Nasıl Kurutulur?

Romantizmin simgesi olan gül, çok anlam yüklenebilen bir çiçektir. Kimse ben inanmıyorum dese de, bütün renklerinin farklı anlamlar taşıdığı söylenir. Çok ilgi çekici olan bu çiçek hem görüntü hem de koku itibariyle diğer çiçeklerden kendini ayırır.

İkili ilişkilerin temsili dışında aynı zamanda kozmetik ürünlerinin içerisinde bulunan gül, cilde de iyi gelmektedir. Özellikle Isparta’da gül üzerine birçok ürüne rastlayabilirsiniz. Ticarete bir hayli sunulan gül, Isparta’da alan kısıtlaması yapılmaksızın sabunundan maskesine, tesbihinden reçele kadar birçok farklı alanda görülmektedir.

Gül Kurutma Yöntemleri Nelerdir?

Farklı anlamlar yüklediğiniz ya da özellikle taze kalmasını istediğiniz gülleri kurutmak için farklı yöntemler vardır. Bu yöntemleri ayrıntılı olarak ele alalım.

1-)Sıkıştırma Yöntemi

Sıkıştırma yöntemi bilinen kağıt arasında kurutma yöntemidir. Böylece gülleri iki boyutlu saklayabilirsiniz. Herhangi bir kağıt alarak da yapabileceğiniz bu yöntem için ekstra olarak kurutma kağıtlarını temin ederek de muhafaza edebilirsiniz.

Kurutma kağıtlarını katlayıp daha sonra üst üst gelmeyecek şekilde gülleri yerleştirmeniz gerekmektedir. Üzerine sert bir cisim koyduğunuz takdirde 2 ile 3 hafta arasında güllerinizin tamamen kuruduğunu göreceksiniz. Sonrasında ise bu kağıdın üzerine düz durmasını sağlayacak sert bir cisim yerleştiriniz. Güller kuruduktan sonra ister çerçeveletip dekor olarak isterseniz hatıra olarak saklayabilirsiniz.

2-)Hava Alarak Kurutulması

Eğer bu yöntemle güllerinizi kurutmak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken nokta gül yapraklarının solmaması için güneş almayan karanlık bir ortam olmalıdır. Aynı zamanda kuru ve sıcak olan bir ortam belirlenmelidir. Zira güneş alan bölgede kurutursanız yapraklarının renginin de solmasına neden olacaktır.

Hızlı kuruyan güller canlı olur ve renklerini kaybetmez. Bu nedenle, güllerinizi kurutmak için bir bez üzerine yapraklarını ya da gülün kendisini serdikten sonra çabuk kuruması için vantilatörden yararlanılabilir.

Gülün dal ve yapraklarının kurutma süresince zarar görmemesi için birbirine bağlayabilirsiniz. Çoklu olarak kurutma işleminde, demet gülleri kurutmadan önce aralardaki fazla dallar temizlenmelidir. Çünkü demet halinde kurutmak istediğiniz gülleri, ters kurutmanız gerekmektedir. Bu şekilde fazla dallar demetin şeklinin bozulmasına neden olabilir. Güllerin yapraklarını gazete kağıdında bekleterek çürümesini önleyebilirsiniz.

3-)Gliserin Yöntemi

Gliserin kullanarak da gül yapraklarını kurutabilirsiniz. Ayrıca gül gliserin ile temas ettiğinde farklı renklerin de oluşmasına neden olmaktadır.

Gliserini aldıktan sonra 2’ye 1 ölçüsü ile gliserinli su hazırlamanız gerekmektedir. Daha sonra bu su içerisine gül yapraklarını atarak kurumasını sağlayabilirsiniz. Gül yapraklarını sudan çıkarttıktan sonra en çok 5 en az 3 gün içerisinde gül yaprakları kurumuş olacaktır. Gül yapraklarının üzerinde terleme oluştuğunu gördüğünüz an yapraklarınız hazır demektir.

4-)Mikrodalga Yöntemi

Mikrodalga ile gül kurutma yöntemi en hızlı kurutma yöntemidir ve canlılığını kaybetmeden gül yapraklarınızın kurumasını sağlar. Güllerinizi mikrodalgaya almadan önce silisyum ile kaplayınız. Ardından mikrodalgada 1 dakikada güllerinizi hazır hale getirebilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.