Şampanya Nasıl Saklanır?
Kutlama denince akla şampanya gelir. Bu yıllardır süregelen bir gelenek gibidir. Özel ve her yerde yetişmeyen üzümlerle yapılan şampanyanın o ağızda bıraktığı hoş ve gıdıklayan his bunun ne kadar doğru bir karar olduğunun göstergesi gibidir. Fakat çığlıklarla ve neşeyle açılan şampanyayı içerken etrafınızdakilerin yüzünde oluşan “Tadında bir gariplik var sanırım.” ifadeleri kutlamanın geri kalanında sizi şampanyayı saklarken nasıl bir hata yaptığınız konusunda düşünmeye sevk edecektir.
Fakat kimse kutlama anında böyle şeyler düşünmeyi istemez. Bu sebeple beklediğiniz bir zafer ya da eğlence anı için aldığınız şampanyaları saklamanın doğru yolunu bulmanız çok önemlidir. Kutlamanız esnasında canınızı gereksiz dertlerle sıkmamanız için size şampanya saklamanın püf noktalarını sunuyoruz. Püf noktaları içeriğin devamında görebilirsiniz. Ayrıca size çok güzel bir kutlama geçirmenizi diliyoruz.
Şampanya Saklama Yöntemleri Nelerdir?
1-) Şampanyanızı Soğuk Yerlerde Saklayınız
Şampanyanızı uzun bir süre boyunca saklamak istiyorsanız yapmanız gereken şey onu ortalama 13°C sıcaklıkta tutmaktır. Fakat sıfırın üzerindeki ve oda sıcaklığının altındaki her sıcaklık uygun olabilir. Yine de kış aylarında bile olunsa mutfaklar şampanyayı saklamak için uygun bir yer değildir. Çünkü mutfaklar içerisinde yemek yapıldığı için devamlı sıcaklığın değiştiği bir yerdir.
Son zamanlarda çıkan ve buzdolabında saklanan şampanyanın ömrünün daha uzun olduğunu iddia eden teorinin doğruluğu henüz tartışılıyor. Fakat bu durum geleneksel saklama yöntemlerinden oldukça farklı. Çünkü içerisi çok kuru olduğu için şampanyanın uzun süre buzdolabında kalmaması gerektiği iddia ediliyor. Her iki durumda da asla yapmamanız gereken tek şey şampanyayı buzdolabının kapağına yerleştirmek olacaktır. Çünkü kapağın devamlı açılıp kapanması şampanyanın içindeki baloncukları etkileyecektir.
2-)Şampanyaların Şişesi Nasıl Durmalıdır?
Bazı uzmanlar şampanya şişelerinin dik olarak saklanması gerektiğini iddia ediyorlar. Tabii ki ne doğal ne de yapay ışığın değmeyeceği bir yerde olması da gerek. Fakat geri kalan uzmanlar da bu yöntemin yalnızca bir ay süresince işe yarar olduğunu iddia ediyorlar.
Çünkü vintage cuvée şampanyaların, yani %80’i aynı yıl toplanmış üzümden yapılan şampanyaların saklanması daha farklı şartlar gerektiriyor. Uzmanların görüşüne göre bu şampanyalar aynen şaraplar gibi bir mahzende yan yatırılarak beklerse daha uzun süre yapısı değişmeden durabiliyor. Mahzen bulunuyorsa, tüm şarap ve şampanyalarınızı orada saklamak en doğrusu olacaktır çünkü mahzenler sıcaklıklarının kolay kolay değişmemesiyle bu içkiler için en doğru yerlerdir.
3-)Şampanyayı Çok Bekletmeyiniz
Her ne kadar üzümle yapılan alkollü içeceklerin yıllandıkça güzelleştiği söylense de size tavsiyemiz şampanyayı uzun süre saklamaya çalışmamanızdır. Çünkü şampanya piyasaya sürülmeden zaten 1,5 yıl kadar bekletilmektedir.
Genel olarak non-vintage şampanyalar, yani diğer yıllarda üretilen şampanyaların karıştırılmasıyla üretilen şampanyalar açılmadan 3 ya da 4 yıla kadar önerdiğimiz şekillerde saklanabilirler. Vintage cuvée şampanyalar ise 5 ila 10 yıl arasında saklanabilirler. Uzun yıllar bekletilen şampanyaların köpürme oranı yıllar geçtikçe azalacaktır ve tabii ki tadı da değişecektir.
Henüz yorum yapılmamış.