Bilgi Yeriniz

Kışlık Elbiseler Nasıl Saklanır?

01.07.2018
2.336
Kışlık Elbiseler Nasıl Saklanır?

Kış aylarının sona ermesi ile birlikte, kış boyunca giyilen ve kullanılan kıyafetlerin de artık kaldırılması ve gardıroplarda yazlık kıyafetler için yer açılması gerekmektedir. Kışlık kıyafetleri güvelenmeye veya küflenmeye müsaittir, yumuşak ve genellikle yün oldukları için saklama koşullarına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle en uygun yöntemler tespit edilmeli ve bu doğrultuda kışlık kıyafetlerin kaldırılması işlemi sağlanmalıdır.

Kışlık Elbiseleri Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

Kıyafetler Kaldırılmadan Önce

  • Kışlık kıyafetler aylar boyunca açılmayacak ve hava almayacak yerlere (baza altı, dolap içi vs) kaldırıldıkları için, kaldırma işlemi öncesinde bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu noktalardan ilki, kaldırılacak olan kıyafetlerin temizliğidir. Kışlık kıyafetlerin yıkanmadan bu tür hava almayan bölgelere yerleştirilmesi sonucunda kötü koku ve güve oluşumu söz konusu olacaktır.
  • Kışlık kıyafetlerde bir sökük ya da kopuk düğme gibi bir hasar mevcut ise bu hasarın giderilmesi ve kıyafetlerin tamir işleminden sonra kaldırılması gerekmektedir. Bu şekilde bir sonraki kullanımda sorunsuzca kıyafetler giyilebilecektir.
  • Kıyafetlerin saklanması sırasında düzgün olması ve gereksiz yere yer kaplamasının engellenebilmesi için katlama şekline de çok dikkat edilmesi tavsiye edilir. Hassas kumaşa sahip olan kıyafetlerin asılması, kot gibi yıpranmayacak kumaşların rulo haline getirilerek saklanması ve yün kazakların katlanması gerektiği bilinmelidir.
  • Kıyafetlerin saklanması için en uygun yöntem, yer kaplamayan ve çok fazla kıyafeti bir arada kaldırmaya yardımcı olan vakumlu poşetlerdir.

Kışlıklarda Güvelenmenin Önlenmesi

Kıyafetlerin saklanması sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kışlıkların kapalı bir yerde kaldığı süre boyunca güvelerden korunmasıdır. Güvelenme sorununun hiç ortaya çıkmaması için de bazı yöntemler bulunmaktadır:

  • Kışlık kıyafetlerin konduğu poşetlerin içine kuru lavanta dolu keseler de konabilir. Bu, hem kıyafeti nemden hem de güvelerden koruyacaktır. Aynı zamanda lavanta kokusunun uzun süre boyunca kıyafete derinlemesine işlemesi de sağlanacaktır.
  • Sedir ağacı kabuğu da güvelenme sorununu büyük oranda çözmektedir. Sedir ağacının kabukları, kıyafetlerin bekleyeceği dolap içi ve baza altı gibi bölgelere eklenmelidir.
  • Elyaftan oluşan saklama torbaları da kıyafetlerin yaz boyunca havasız kalmasını ve kokmasını engelleyecek bir yöntemdir. Aynı zamanda hava alan kıyafetler bir zarara uğramadan bir sonraki kış için hazır halde bekleyebilir.
  • Kışlık kıyafetlerin saklanması için kâğıt kullanımı da oldukça yaygındır. Aynı türden kıyafetlerde üst üste katlayıp koyma ve vakumlama sonucunda kazaklar ve kıyafetler arasında renk geçişleri ve renk verme sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bu yöntemde her bir kıyafetin arasına bir parça kâğıt konması yeterli olacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.