Bilgi Yeriniz

Gaz Kaçağı Nasıl Kontrol Edilir?

30.06.2018
2.667
Gaz Kaçağı Nasıl Kontrol Edilir?

Tüp ya da doğalgaz kullanımı ev ve iş hayatımızın merkezine yerleşmiş durumdadır. Bu tür malzemelerde kullanılan gazın kokusuz ve renksiz olması, kaçak oluşması durumunda ilk anda fark edilemediği için hayati bakımdan ciddi bir risk oluşturmaktadır. Gaz kaçağı yangın ve zehirlenme gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiği için bu konuda son derece dikkatli hareket edilmesi gerekmektedir.

Isınma ve tüketim için kullanılan doğalgaz ürünlerinde, gaz sistemleri ilk aşamada düzgün bir biçimde yetkililer tarafından kontrol edilmelidir. Eğer bir arıza tespit edilirse, bu arızanın da en kısa sürede giderilmesi büyük önem taşımaktadır. Doğalgaz hem kokusuz ve renksizdir hem de havada asılı kalarak çok yavaş bir biçimde dağılmaktadır. Bu nedenle üzerinden uzun süre zaman geçtikten sonra bir odada gaz kaçağı olup olmadığı ancak anlaşılabilmektedir.

Gaz Kaçağı Kontrolü Nasıl Yapılır?

Gaz kaçağının kontrolü sırasında alev alacak, kıvılcıma yol açacak herhangi bir malzeme ya da gereç, gaz kontrol edilen hortumların yakınlarında bulundurulmamalıdır. Bu güvenlik adımı sağlandıktan sonra, ocak hortumlarının bağlantı yerlerine ve doğalgaz sayacının bağlantı noktalarına köpük sıkılır. Bu köpük yanıcı olmamalıdır, aynı şekilde sabun köpüğü de bu işlem için kullanılabilir.

Köpüğün sürülmesinin ardından bir süre beklenir. Eğer köpükte hava kabarcıkları ortaya çıkmakta ise gaz kaçağı var demektir. Eğer köpük ya da sabun gibi bir malzeme bulunmuyor ise en kötü ihtimalle tükürük kullanılabilir.

Gaz Kaçağı Bulunması Durumunda Ne Yapılmalı?

  • İlk olarak yapılması gereken, elektrikli tüm maddelerin kullanım dışında bırakılmasıdır. Mümkünse elektrik anahtarı da kapatılmalıdır. Işıkları açmak için kullanılan elektrik düğmesi bile patlama meydana gelmesine yol açabilmektedir.
  • Mümkün olduğunda, odaların kapı ve pencereleri açılmalıdır. Hava sirkülasyonu gazın içeriden çıkışını büyük oranda kolaylaştıracaktır.
  • Yanıcı maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Tüm doğalgaz vanaları kapalı konuma getirilmelidir.
  • Gaz kaçağı muhakkak ilk fırsatta yetkililere iletilmelidir. Ancak bu işlem evdeki telefonla kesinlikle yapılmamalı, mümkünse evin dışında cep telefonu ile yahut komşulardaki telefonlar ile sağlanmalıdır.
  • Gaz kaçağı oluşması durumunda ilk aranacak numara 187 Doğalgaz Acil Hattı’dır. Bu numara sürekli olarak göz önünde olan bir yere yazılmalı ve asılmalıdır.
  • Gaz kaçağı şüphesi dahi olsa sigara kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca fişler de ışık düğmeleri gibi kullanım dışı bırakılmalıdır.
  • Gaz kaçağı olan odalarda evcil hayvan bulunmakta ise mutlaka odadan dışarı çıkarılmalıdır.
  • Gerekli tüm adımlar uygulandıktan sonra uzman bir kimsenin işlerini yapabilmesi sağlanmalı, gerekli hallerde onlara bilgi verilmelidir.
  • Gaz kaçağına hiçbir şekilde bireysel müdahale edilmemelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.